A A+ A++

Szparagi, rzodkiewka, pomidory, truskawki, a nawet – czereśnie. Między innymi takie owoce i warzywa – nazywane sezonowymi – można już kupić na stoiskach na mieście. Dietetycy przekonują – wszystko co sezonowe, jest dobre. I powinno znaleźć się na naszym talerzu.

Mówi dr Justyna Korycka – Korwek z Instytutu Sportu, Turystyki i Żywienia UZ.

Po pierwsze cena. W sezonie takie produkty są tańsze. Po drugie takie produkty są pełne wartości odżywczych. Są pełne witamin i składników mineralnych. 

A na co warto zwrócić uwagę, kupując takie produkty?

Zobaczmy w jaki sposób są przechowywane. Czy nie są w workach i nie mogą oddychać. Albo czy nie są poukładane jedne na drugich, na dużej górce i te na dole mogłyby przez to ulegać zniszczenia. Każde uszkodzenie powoduje, że taki produkt może się szybciej psuć. 

Warto sprawdzić również to, czy dany produkt nie nosi znamion pleśni. Dr Korycka – Korwek przypomina, że takie owoce czy warzywa nie nadają się już do spożycia.

Zobacz więcej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPolska fizyczka i jej zespół finalistami konkursu European Inventor Award 2024 za opracowanie technologii drukowania cienkich i elastycznych ogniw słonecznych.
Następny artykułWyjątkowe Poczytajki w asyście gąski, kaczora i psa o imieniu Kundelini (ZDJĘCIA)