Szparagi – gdzie je kupić?
Szparagi kupimy w każdym większym warzywniaku (do czerwca, bo wtedy kończy się na nie sezon) i supermarkecie. Dla entuzjastów słynnych szparagów z Dolnego Śląska – jest stoisko przy wjeździe do Strzeganowic pod Wrocławiem (ok. 21 km). To zagłębie szparagowe, a rośliny uprawia się tu od 20 lat.
Szparagi – ile kosztuje pęczek?
Trwa właśnie sezon na szparagi. W Hali Targowej kupimy pęczki zielonych (cienkich) za 9-12 zł, zielonych grubych 15-18 zł, zaś najbardziej wytrawnych białych szparagów za 15 zł. Ceny spadły w stosunku do ubiegłego tygodnia, bo sezon jest w pełni i potrwa do czerwca.
Jak obierać szparagi?
Najpierw trzeba odłamać twarde końcówki (ok. 1/3 długości od dołu). Zielonych szparagów nie trzeba obierać, warto natomiast zeskrobać charakterystyczne łuski. Obieramy (np. zwykłą obieraczką do warzyw) natomiast szparagi białe i fioletowe (bo mają więcej włókien), ale zatrzymujemy się przed główką.
Szparagi – jak je zjeść? Przepisy
Wrocławianka Marlena Urbaniak, która prowadzi swój kulinarny profil jem.trawe na Instagramie i uwielbia roślinne dania oraz eksperymentuje ze smakami, specjalnie dla wroclaw.pl przygotowała wytrawne szparagi w sosie serowo-winnym.
Przepis będzie idealny dla fanów zarówno szparagów, jak i serów pleśniowych, ale też dla tych, którzy pragną spróbować czegoś nowego. Warto zjeść tak przyrządzone szparagi z młodymi ziemniaczkami i dodać do nich jeszcze koperek.
Jak zrobić szparagi w sosie serowo-winnym
- 500 g szparagów
- cebula
- 2 łyżki masła + 1 łyżka masła
- 250 ml białego wina wytrawnego
- 100 g śmietany 36%
- 3 łyżki groszku konserwowego
- 1 łyżka soku z limonki/cytryny
- 100 g sera pleśniowego blue
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Podsmażamy cebulę na maśle przez 5 minut (nie musi się rumienić). Dodajemy obrane szparagi bez twardych końcówek. Smażymy je przez kilka minut, żeby się przyrumieniły, przyprawiamy je solą i zmielonym pieprzem. Gdy zmiękną, odkładamy je na talerz (cebulkę warto zostawić).
Szparagi we Wrocławiu – z burgerem, pizzą
Wiele wrocławskich punktów gastronomicznych proponuje dania ze szparagami. W najbardziej zaskakujących zestawieniach.
W SkyRocket Burger przy Więziennej 7a kupimy już sezonowego burgera ze szparagami oraz wołowiną, guacamole, płatkami chilli, bekonem, pomidorem, cebulą.
Z kolei w Szynkarni (św. Antoniego 15) sezonowe menu szparagowe w dwóch wersjach podpłomyków.
- Parmedżjano (chrupiący podpłomyk, śmietana, jajko sadzone “1”, szparagi zielone, pomidorki koktajlowe, polski „parmezan” z Łomnicy, szczypiorek)
- Szparaguś (chrupiący podpłomyk, śmietana, szparagi zielone, boczek wędzony z Felinowa, pomidorki koktajlowe, kruszonka z panko i masła, szczypiorek).
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS