A A+ A++

Czym jest “wiejska lemoniada”? Nasze babcie ją uwielbiały

“Wiejska lemoniada” to nazwa, którą stosujemy z przymrużeniem oka, ponieważ w składzie tego napoju nie znajdziemy żadnych cytryn. Jednakże nie wzięła się ona znikąd! Napój ten, podobnie jak lemoniada doskonale gasi pragnienie i poprawia samopoczucie.

Z tego powodu często spożywany był w trakcie prac polowych. Co ciekawe początkowo był napojem dla chłopstwa, jednak za czasów króla Władysława Jagiełły pojawił się na szlacheckich stołach. Dziś ponownie zaczynamy doceniać jego wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne.

Napój, o którym mowa to kwas chlebowy.

Kwas chlebowy — czym jest i jak powstaje?

Kwas chlebowy powstaje w wyniku fermentacji chleba z dodatkiem cukru i drożdży. Powstałe w ten sposób bakterie kwasu mlekowego sprawiają, że kwas chlebowy jest świetnym, naturalnym probiotykiem. Ma słodko-kwaśny smak z nutką goryczy oraz wyczuwalny aromat zbóż i pieczonego chleba.

Jego przygotowanie jest bardzo proste. Pierwszym krokiem jest rozdrobnienie kawałków chleba i umieszczenie ich w naczyniu. Następnie dodaje się cukier, który będzie pożywką dla drożdży, będących naturalnymi organizmami fermentującymi. Rozkładają one cukier zawarty w chlebie, przekształcając go w kwas chlebowy i inne związki organiczne.

Naczynie z mieszanką zostawia się na określony czas w ciepłym miejscu, aby umożliwić drożdżom przeprowadzenie procesu fermentacji. Fermentacja trwa zazwyczaj od 2 do 3 dni, w zależności od preferowanego smaku i konsystencji kwasu chlebowego.

Przygotowanie kwasu chlebowego jest bardzo proste. Pierwszym krokiem jest rozdrobnienie kawałków chleba i umieszczenie ich w naczyniu123RF/PICSEL

Dlaczego warto pić kwas chlebowy. To prawdziwa skarbnica zdrowia

Kwas chlebowy jest bogatym źródłem:

  • witamin z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, oraz dwóch witamin o właściwościach przeciwutleniających, 

  • witaminy E, która chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem, 

  • witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. 

Dodatkowo kwas chlebowy zawiera dwa minerały – cynk i selen, które także mają właściwości wzmacniające odporność.

Regularne spożywanie kwasu chlebowego wzmacnia odporność także poprzez obecność pałeczek kwasu mlekowego, które działają jak probiotyk, poprawiając zdrowie mikroflory jelitowej i wzmacniając zdolność organizmu do zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych.

Kwas chlebowy można nazwać “porcją czystego zdrowia”, ponieważ poprawia kondycję naturalnej mikroflory jelitowej, co przekłada się na usprawnienie przemiany materii i procesów metabolicznych. Jest zalecany w przypadku problemów z trawieniem, nadkwasotą oraz zespołem jelita drażliwego. Dodatkowo korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia. 

Prosty sposób na odchudzanie – domowa woda owsianaInteria Kulinaria

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułGPW jest już kilkunastu miliarderów. Rząd ma akcje warte ponad 100 miliardów
Następny artykułMaj to czas komunii [FOTO]. Z roku na rok jest coraz drożej