Z czego składa się mizeria?
Pełnia sezonu wiosennego kusi widokiem targów i straganów wypełnionych dorodnymi owocami i warzywami. To najlepszy moment na wprowadzenie ich do domowej kuchni. Jednym z prostszych, a zarazem pyszniejszych dodatków obiadowych jest mizeria. Zajadają się nią nie tylko dzieci, ale także dorośli. W wersji podstawowej składa się ze świeżych ogórków oraz śmietany. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by nieco poszaleć z dodatkami. Ciekawym pomysłem będzie podbicie smaku mizerii:
-
cebulką dymką,
-
szczypiorkiem,
-
koperkiem,
-
pietruszką,
-
listkami mięty,
-
kolendrą,
-
cukinią,
-
sokiem z cytryny.
Co zrobić, żeby mizeria nie podeszła wodą?
Podstawowy przepis na mizerię jest wyjątkowo prosty i poradzą sobie z nim nie tylko osoby o sporym doświadczeniu kulinarnym, ale także początkujący. Okazuje się jednak, że nawet w tak banalnej recepturze można łatwo popełnić błąd, który nie tylko zepsuje smak, ale także konsystencję dodatku obiadowego. Wystarczy namieszać w kolejności łączenia składników, a zamiast pysznej przekąski otrzymamy niechciany klops. W większości domów pierwszym krokiem w przygotowaniu mizerii jest obranie i pokrojenie ogórków na plasterki. Z tym etapem radzimy sobie bez problemu.
Doprawianie ogórków po wymieszaniu ze śmietaną sprawia, że staną się wodniste123RF/PICSEL
Schody zaczynają się w kolejnym. Dla wielu naturalną koleją rzeczy jest dodanie do ogórków śmietany oraz doprawienie ich solą i pieprzem. Na tym właśnie polega błąd. Świeże ogórki w dużej mierze składają się z wody. Po kontakcie z solą puszczą jej jeszcze więcej i mocno rozwodnią sałatkę. Zanim wymieszamy je ze śmietaną i pozostałymi składnikami, zacznijmy od obsypania ogórków solą i dajmy im poleżeć kilka minut. Po tym czasie odciśnijmy nadmiar wody i dopiero połączmy ze śmietaną. Dobrym pomysłem będzie też dodanie nabiału tuż przed samym podaniem mizerii.
Jak zrobić i z czym podawać mizerię?
Uniwersalny smak mizerii sprawia, że idealnie komponuje się z mniej wyrazistymi potrawami, a także doskonale łagodzi pikantność serwowanych dań. Doskonale smakują z nią swojskie mięsa, takie jak kotlet schabowy, mielony lub panierowany filet z kurczaka. Bez trudu połączymy mizerię z roladkami, aromatyczną karkówką z grilla, a także przepisami bezmięsnymi. Mizerię z ogórków możemy przygotować do kotletów jajecznych lub burgerów warzywnych.
Składniki na mizerię
-
400 g ogórków gruntowych,
-
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku,
-
½ pęczka posiekanego koperku,
-
2 łyżeczki soku z cytryny,
-
150 g gęstej śmietany 18%,
-
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie mizerii
-
Zaczynamy od dokładnego umycia, osuszenia i obrania ogórków gruntowych. Tak przygotowane warzywa kroimy w cienie plasterki lub półplasterki.
-
W kolejnym kroku ogórki przekładamy do miski, doprawiamy szczyptą soli i odstawiamy na bok na ok. 10 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar zebranej wody.
-
Następny etap polega na dodaniu do warzyw śmietany (z powodzeniem zastąpimy ją jogurtem naturalnym), soku z cytryny, posiekanego koperku oraz szczypiorku.
-
Na samym końcu doprawiamy mizerię pieprzem według uznania, mieszamy i wkładamy do lodówki. Dobrze schłodzoną mizerię podajemy do ulubionych dań mięsnych lub warzywnych. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Chłodnik ogórkowy z cukiniąPolsat
Sprawdź również:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS