Polacy przepłacają zdrowiem. Bosacka wskazuje fatalny błąd
Katarzyna Bosacka
Źródło zdjęć: © AKPA
03.05.2024 12:00, aktualizacja: 03.05.2024 13:33
Polacy uwielbiają grillować, więc gdy tylko pogoda za oknem na to pozwala, charakterystyczny dym unosi się niemal nad każdym ogródkiem. W najnowszym wywiadzie ekspertka od żywienia Katarzyna Bosacka zdradziła m.in. którą kiełbasę warto wybrać.
Dla wielu osób majówka nie może się odbyć bez grilla. Jedni preferują klasyczne pieczone kiełbaski, inni marynowane mięsa i szaszłyki, a jeszcze inni przepadają za grillowanymi serami i warzywami.
Niezależnie od preferencji, na grilla warto wybierać produkty dobrej jakości, o czym w najnowszej rozmowie z “Super Expressem” opowiedziała Katarzyna Bosacka, która od lat w swoich programach podnosi świadomość dot. zdrowej żywności wśród polskich konsumentów.
Zobacz także: Ostrzegają przed tackami do grillowania. Lepiej na nie uważać
Najlepsza kiełbasa na grilla. Bosacka radzi
Podstawowym produktem, który kojarzy się z grillowaniem, jest oczywiście kiełbasa. W sklepach można znaleźć różne rodzaje kiełbas, warto jednak zatrzymać się na chwilę i dokładnie sprawdzić ich skład przed zakupem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdaniem Katarzyny Bosackiej, najlepszą opcją na grilla jest surowa, biała kiełbasa z krótkim składem. Odradza z kolei produkty, zawierające konserwanty E250 i E251, czyli azotyn i azotan sodu.
– W trakcie grillowania kiełbasy, która zawiera te konserwanty, a jest to znakomita większość kiełbas, polecanych na naszym rynku na grilla, powstają rakotwórcze nitrozoaminy – tłumaczyła na łamach “Super Expressu”.
Zobacz także: Najgorszy błąd przy rozbijaniu kotletów. “Przenika do mięsa”
Co można grillować?
Bosacka została też zapytana o popularne, marynowane mięsa. Przyznała, że to duże ułatwienie, jednak skład wielu tego typu produktów pozostawia wiele do życzenia i może zawierać m.in. wypełniacze czy fosforany. Dodatkowo marynata może maskować niską jakość i świeżość mięsa.
Prezenterka wspomniała też, że grillować można prawie wszystko, od mięs i ryb, przez sery, pieczywo, na warzywach skończywszy. Zwróciła jednak uwagę na sposób przygotowania.
– Ważna jest obróbka – na metalowych tackach wielorazowego użytku, powoli, na niewielkim żarze – podkreśliła.
Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: [email protected]
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS