A A+ A++

Jakie przyprawy do kapuśniaku?

W wielu domach podstawą sycącego i aromatycznego kapuśniaku jest doskonale ukiszona kapusta. Zupa najczęściej pojawia się w jesienno-zimowym repertuarze kulinarnym. Doskonale wzmacnia organizm i chroni przed wirusami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją także w sezonie wiosenno-letnim. To właśnie wtedy okoliczne targi i warzywniaki wypełniają się dorodnymi główkami młodej kapusty, która równie pysznie smakuje w popularnej zupie.

Decydując się na tę mniej popularną wersję potrawy, warto zastanowić się nad odpowiednim doborem przypraw. Choć finalny efekt smakowy zależy od gustu osoby gotującej, kilka tradycyjnych składników podbije walory całego dania. Co dodać do kapuśniaku, żeby był smaczniejszy? Wedle przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur, kapuśniak z młodej kapusty najlepiej doprawiać:

Kapuśniak z młodej kapusty – wyprawa na zakupy

Wydawać by się mogło, że jedynie jesienna plucha i zimowe zaspy śnieżne przekonają nas do przygotowania kapuśniaku. Pamiętajmy, że organizm potrzebuje solidnej motywacjo do prawidłowego funkcjonowania także w pozostałych porach roku. Z połączenia kilku smakowitych składników powstaje kapuśniak z młodej kapusty, który każdego następnego dnia staje się coraz smaczniejszy.

Młoda kapusta doskonale nadaje się do przygotowania kapuśniaku123RF/PICSEL

Składniki na kapuśniak z młodej kapusty

  • 1 główka młodej kapusty

  • 4 młode ziemniaki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 marchewki

  • 200 g wędzonego boczku

  • 1 litr rosołu lub bulionu

  • 1 pęczek koperku

  • do smaku: sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, sok z cytryny, cukier

Jak gotuje się kapuśniak z młodej kapusty?

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia kapusty, a następnie kroimy ją na mniejsze części i przechodzimy do drobnego poszatkowania.

  2. Młode ziemniaki delikatnie pozbawiamy skórki lub szorujemy je pod wodą i kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę pozbawiamy łupinek.

  3. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę. Umytą i oskrobaną marchewkę również kroimy w średniej wielkości kostkę.

  4. Kawałek wędzonego boczku tniemy na mniejsze kawałki, a umyty i osuszony koperek siekamy do osobnej miseczki.

  5. W dużym garnku podsmażamy boczek, do momentu, w którym wytopi się tłuszcz, a następnie dorzucamy cebulę i czosnek.

  6. Kiedy oba składniki się zeszklą, dodajemy marchewkę, ziemniaki, kapustę i przyprawy. Całość zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.

  7. Gotowy kapuśniak z młodej kapusty dodatkowo zakwaszamy sokiem z cytryny i dosypujemy odrobinę cukru dla zbalansowania smaku.

  8. Kapuśniak z młodej kapusty podajemy na ciepło, obficie obsypany koperkiem. Idealnie pasuje do niego kromka świeżego pieczywa. Smacznego!

„Ewa gotuje”: Kapuśniak z włoskiejPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł“Znajdę dobrego lekarza”. Chory na raka wygrał 1,3 mld dolarów w Powerball
Następny artykułNajwiększe obciachy – TVN wybiela Marcina Dubiela zamieszanego w aferę Pandora Gate