29 kwietnia rada UE przyjęła tzw. dyrektywy śniadaniowe, czyli uaktualnione przepisy o składzie, etykietowaniu i nazewnictwie miodu, soków owocowych, dżemów owocowych i odwodnionego mleka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
“Zmienione dziś normy handlowe dotyczące niektórych wyrobów śniadaniowych dowodzą, że jesteśmy zdecydowani ulepszać europejskie produkty i walczyć z oszustwami w branży spożywczej. Większa przejrzystość pozwoli konsumentom dokonywać bardziej świadomych i prozdrowotnych wyborów” – oświadczył David Clarinval, belgijski wicepremier i minister ds. rolnictwa, którego kraj sprawuje półroczną prezydencję w Radzie UE.
Zmiany dotyczą miodów, soków, dżemów i mleka
Dyrektywy śniadaniowe przewidują m.in., że w przypadku mieszanek miodów konkretne kraje pochodzenia będą podawane na etykiecie w porządku malejącym według wagi wraz ze swoim udziałem procentowym. Z etykiet znikną sformułowania takie jak m.in. “mieszanka miodów pochodzących z UE i niepochodzących z UE”.
Państwa członkowskie mogą zdecydować, że w przypadku miodu wprowadzanego na ich rynek będzie można podawać jedynie cztery kraje o największym udziale, o ile razem odpowiadają za ponad 50 proc. mieszanki.
Minimalna obowiązkowa zawartość owoców w dżemach wzrośnie z 350 do 450 g na kilogram, a w dżemach ekstra – z 450 do 500 g na kilogram.
Nowe kategorie soków owocowych
Nowe przepisy wprowadzą też nową kategoryzację soków owocowych: “sok owocowy o obniżonej zawartości cukrów”, “sok owocowy o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku” i “zagęszczony sok owocowy o obniżonej zawartości cukrów”. Na etykiecie można będzie umieścić stwierdzenie “soki owocowe zawierają wyłącznie naturalnie występujące cukry”.
W przypadku odwodnionego mleka dopuszczony zostanie proces obróbki umożliwiający wytwarzanie z niego przetworów bezlaktozowych.
Przepisy zostaną opublikowane w Dzienniku Urzędowym UE i wejdą w życie 20 dni po publikacji. Nowe rozwiązania zaczną obowiązywać w całej UE po dwóch latach.
Tyle miodu spożywamy
Według danych Polskiej Izby Miodu Polacy spożywają około 1 kg miodu na osobę rocznie, podczas gdy średnia dla krajów Europy Zachodniej wynosi 1,7 kg. Dla porównania Włosi czy Niemcy jedzą około 2 kg rocznie, a Grecy aż 5 kg, co pokazuje, że rodzimy rynek ma jeszcze spory potencjał pod względem budowania popytu. Ograniczeniem są jednak możliwości produkcyjne. Przykładowo w 2022 r. ogólne spożycie miodu w Polsce wyniosło 38 tys. ton, natomiast polscy pszczelarze zebrali w sumie 25 tys. ton tego surowca
Niemal połowa miodu importowanego do krajów Unii Europejskiej to podróbki – wynika z informacji Centrum Badawczego Komisji Europejskiej. W produktach tych znajdują się dodatki pochodzące z ryżu, pszenicy lub buraków cukrowych.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS