Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym informuje, że w 13 partiach mąki migdałowej marki Fivio stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn. Mają one szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka
Jak informuje w komunikacie GIS, aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu tych substancji stwierdzono w 13 partiach mąki migdałowej marki Fivio 250g:
- 2P13.03/2; 28-02-2025,
- 2P14.03/1; 28-02-2025,
- 2P15.03/1; 28-02-2025,
- 2P20.03/1; 20-12-2024,
- 2P21.03/1; 21-12-2024,
- 2P22.03/1; 22-12-2024,
- 2P23.03/1; 23-12-2024,
- 2P27.03/1; 27-12-2024,
- 2P28.03/2; 28-12-2024,
- 2P29.03/1; 29-12-2024,
- 2P29.03/2; 29-12-2024,
- 2P02.04/1; 02-01-2025,
- 2P03.04/1; 03-01-2025.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone. Producentem jest spółka Radziowi.
Producent niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformował właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożył procedurę wycofania. Podkreślono również aby nie spożywać wskazanych wyżej partii produktu.
Źródło: tvn24.pl
Mam 28 lat i mieszkam w Warszawie od urodzenia.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS