Czy ryby są zdrowe? Wprowadź do codziennego menu
Dietetycy zgodnie zalecają, by regularnie sięgać po ryby. Według aktualnych zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego te powinny lądować na naszym talerzu przynajmniej dwa razy w tygodniu. Szczególnie polecanymi są łososie, śledzie, morszczuki, makrele, sardynki czy dorsze.
Ich smak w Polsce znamy jednak wyjątkowo dobrze. Niekiedy rybną ucztę warto więc urozmaicić sobie nieco innym wyborem. Szczególnie, że rybę nazywaną skarbnicą zdrowia dorwiemy teraz w sieci sklepów Biedronka.
Czy ryba brama jest zdrowa? Alternatywa dla łososia czy makreli
Ryba brama, zachwycająca prozdrowotnym składem i delikatnym smakiem, to jeden z tych wyborów, o którym wielu Polaków nie ma wręcz pojęcia. Brama zamieszkuje Pacyfik, Ocean Atlantycki i Indyjski oraz Morze Śródziemne, charakteryzując się srebrzystymi łuskami, złotymi oczami oraz skośnymi ustami ze skrzywioną dolną szczęką.
Czy jedząc ryby można schudnąć? Brama poleca się do codziennego menu123RF/PICSEL
Jej mięso zachwyci jednak niejedno podniebienie. Brama kusi delikatnym smakiem oraz lekkim miąższem. Na świecie sięgają po nią na co dzień. W Polsce wciąż bywa nieodkryta.
Ryba brama: opinie. Zaproś na swój talerz
Ryba brama jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Zawarte w niej kwasy omega-3 pomagają obniżyć ciśnienie krwi, działając przeciwzapalnie i poprawiając funkcjonowanie naczyń krwionośnych. To przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób serca. Brama bywa nazywaną strażniczką układu sercowo-naczyniowego.
Co więcej, ryba brama korzystnie wpływa także na mózg – wspierając jego rozwój i funkcjonowanie, a także zmniejszając ryzyko rozwoju groźnych chorób, w tym alzheimera. Strzeże też zdrowia oczu – zawarte w niej witaminy A i D chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej, poprawiając także ostrość widzenia. Za sprawą fosforu, wapnia i magnezu wspiera także prawidłowy wzrost i funkcjonowanie kości, zmniejszając również ryzyko osteoporozy.
Czy jedząc ryby można schudnąć? Brama poleca się do codziennego menu
Rybę bramę do swojej lodówki zaprosić powinny przede wszystkim te osoby, które marzą o zgubieniu zbędnych kilogramów. To bowiem niskotłuszczowy i niskokaloryczny produkt, który będzie idealnym wsparciem podczas diety. Do organizmu dostarcza też duże ilości białka, zapewniając przy tym uczucie sytości na długi czas.
Bramę wystarczy ugotować lub upiec, a potem zajadać się z dodatkiem warzyw czy ulubionych sałatek.
Dietetyk Mikołaj Choroszyński o jedzeniu słodyczy: Nie w samotnościINTERIA.PL
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS