A A+ A++

Sezon na to warzywo właśnie się rozpoczyna, bo ciepła wiosna przyszła do nas w tym roku wcześniej. Szparagi. Podajemy przepis na jedno ze smacznych dań z ich udziałem. W połączeniu z boczkiem i makaronem smakują świetnie.

SKŁADNIKI:

  • 250 g zielonych, cienkich szparagów
  • 200 g makaronu
  • 60 g boczku wędzonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 g sera
  • pół czerwonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w płatkach
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce odłamać. Pokroić w kawałki o długości ok 3 cm. Boczek i paprykę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki.
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować zgodnie z instrukcją. 2-3 minuty przed końcem gotowania, dołożyć do makaronu szparagi.
W międzyczasie rozgrzać na patelni oliwę, lekko podsmażyć na niej plasterki czosnku, następnie dodać pokrojony w  kostkę boczek, paprykę i smażyć  tak długo, aż boczek lekko się zrumieni. Wrzucić makaron ze szparagami, wymieszać, przełożyć do miski. Dodać ser, wymieszać.
Ozdobić bazylią.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAbp Gądecki: Przyjmując chrzest Mieszko I podjął najważniejszą decyzję dla dziejów Polski
Następny artykułZa nami wielka sportowa gala [FOTO]