Z danych Federalnego Stowarzyszenia Niemieckich Producentów Jaj wynika, że w supermarketach odsetek brązowych jaj wynosi około 30 proc. Z kolei jeszcze dziesięć lat temu sprzedawano więcej brązowych jaj niż białych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brązowe jaja znikną ze sklepów. Produkcja przestaje się opłacać?
Już teraz jest coraz mniej brązowych jaj, wkrótce prawdopodobnie nie będzie ich wcale – ocenia Henner Schoenecke, przewodniczący Federalnego Stowarzyszenia Niemieckich Producentów Jaj, cytowany przez dw.pl.
Wszystko dlatego, że hodowcy rezygnują z brązowych kur i przestawiają się na białe. Przewodniczący tłumaczy, że białe kury mają “większy potencjał genetyczny”, ponieważ “żyją dłużej i dłużej niosą jaja”.
Serwis wskazuje, że białe kury są także łatwiejsze w utrzymaniu i bardziej mobilne. Te zwierzęta łatwiej znajdują pożywienie i wody oraz są lżejsze i mniejsze – podobnie jak ich jaja.
– W przeszłości brązowe jaja miały twardszą skorupkę, dzisiaj już nie. Nie ma też różnicy w smaku – przekonuje przewodniczący.
Seniorzy częściej kupują brązowe jaja
Dla ras kur obowiązuje zasada, że białe kury znoszą białe jaja, a brązowe kury – brązowe jaja. Badanie przeprowadzone na zlecenie Stowarzyszenia Niemieckiego Przemysłu Drobiarskiego wskazuje, że najczęściej po brązowe jaja sięgają starsi klienci.
Z kolei młodzi nie zwracają uwagi na kolor i przywiązują większą wagę do sposobu hodowli i regionalności. Dla większości osób kolor skorupki jest bez znaczenia, choć są wyjątki. Jeden z nich to Wielkanoc, kiedy klienci częściej wybierają białe jaja.
Bardzo tanie jaja w Biedronce
Ostatnio o jajach zrobiło się głośniej nie tylko za sprawą świąt, lecz także przez radykalnie niskie ceny. Pod koniec lutego 2024 r. w Biedronce pojawiła się oferta najaja ściółkowe M Moja Kurka w cenie 2,99 zł za 10 sztuk. Jedno jajko kosztowało zatem niecałe 30 gr.
Ekonomista Rafał Mundry przyznał w rozmowie z WP, że takie ceny są jego zdaniem “szokujące”. Tym bardziej, że jaja, co do zasady, powinny być droższe. – Cena (końcowa – red.) jaja zależy od systemu utrzymania kur i klasy wagowej. To są koszty od 80 gr do 1 zł za sztukę – tłumaczył nam prof. SGGW Krzysztof Damaziak z Katedry Hodowli Zwierząt Instytutu Nauk o Zwierzętach.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS