Od pysznych makaronów po intrygujące desery, dania z restauracji “Prosta Pasta” są teraz dostępne dla każdego, kto pragnie odtworzyć magię tej kolacji w swoim własnym domu. Z Lubellą każdy może odtworzyć restauracyjne doświadczenie niewielkim kosztem.
Gotowi na kulinarne odkrycia?
PRZEPIS 1 – przystawka
Kolanka / cukinia / chilli / wędzony twaróg
Składniki (1 porcja):
50 g makaronu Lubella kolanka
2 plastry cukinii
łyżka oliwy
ząbek czosnku
10 g cebuli
tymianek
chilli
sól i pieprz
25 g wędzonego twarogu
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Odkrój wzdłuż dwa cienkie plastry cukinii i zgrilluj je na patelni z jednej strony. Następnie na tę samą patelnię wlej małą łyżkę oliwy, podsmaż czosnek, cebulę, gałązkę tymianku oraz chilli (ilość dostosuj do własnych preferencji). Po chwili dodaj ugotowany makaron, dopraw solą i pieprzem do smaku. Plastry cukinii zwiń w okrąg i wypełnij go makaronem. Całość posyp wędzonym twarogiem.
Całość możesz udekorować chipsem z makaronu spaghetti. Aby go przygotować wrzuć na gorący olej ugotowaną nitkę makaronu i smaż przez około pół minuty.
1 porcja: 8 zł
2 porcje: 12 zł
PRZEPIS 2 – danie główne
Pióra / szynka wędzona / pieczarki / sos serowy
Składniki (1 porcja):
100 g makaronu Lubella pióra
szczypta cukru
25 g cebuli
łyżka oliwy
3-4 pieczarki
100 g śmietany 36%
sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
50 g serka topionego
natka pietruszki
25 g szynki dojrzewającej
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wsyp szczyptę cukru oraz pokrojoną w pióra cebulę. Całość karmelizuj ok 4-5 minut na średnim ogniu. Ściągnij cebulę z patelni. Na tę samą patelnię wlej łyżkę oliwy i podsmaż pokrojone wcześniej pieczarki. Gdy pieczarki będą gotowe dolej śmietanę 36%. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Dodaj serek topiony, natkę pietruszki oraz wcześniej ugotowany makaron.
Całość udekoruj drobno pokrojoną szynką wędzoną oraz chipsem. Jak go przygotować? Ukrój cienki plaster szynki dojrzewającej i piecz go przez 15 minut w 140 stopniach.
1 porcja: 11,50 zł
2 porcje: 20 zł
PRZEPIS 3 – danie główne
Spaghetti / marynowana dynia / pomidorki / mascarpone
Składniki (1 porcja):
100 g dyni piżmowej
kardamon, cynamon, imbir
cytryna
5 pomidorków koktajlowych
100g makaronu Lubella spaghetti
25 g cebuli
łyżka oliwy
100 g śmietany 36%
50 g serka mascarpone (lub inny kremowy serek – Philadelphia i podobne)
chilli
sól i pieprz
opcjonalnie garść pistacji do dekoracji
Dynię pokrojoną w niedużą kostkę zamarynuj w kardamonie, cynamonie, imbirze i soku z cytryny przez ok pół godziny. Pomidorki podsmaż na suchej patelni do zbrązowienia.
W międzyczasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy i podsmaż cebulkę, a następnie dodaj marynowaną dynię. Do podsmażonych składników dodaj śmietanę 36%, serek mascarpone (lub zamiennik), chilli i ugotowany makaron. Wyłóż makaron na talerz, udekoruj pomidorkami oraz opcjonalnie pokruszonymi pistacjami.
Aby estetycznie podać makaron spaghetti nawiń go na widelec i delikatnie zsuń na talerz. Teraz Twoje danie będzie wyglądało, jak z prawdziwej restauracji!
1 porcja: 11 zł
2 porcje: 19 zł
PRZEPIS 4 – deser
Pudding makaronowy / wanilia / gruszka / pistacje
Składniki (1 porcja):
gruszka
75 g makaronu Lubella muszelki
300 ml mleka
pół laski wanilii lub zamiennie cukier wanilinowy
Garść pistacji lub zamiennie innych, ulubionych orzechów
Na patelni ze szczyptą cukru skarmelizuj kilka plasterków gruszki, resztę gruszki pokrój w drobną kostkę. Ugotuj makaron w 300 ml mleka z połową laski wanilii do miękkości mieszając co jakiś czas.
W międzyczasie upiecz pistacje w 180 stopniach przez 4-6 minut. Ugotowany makaron wymieszaj z gruszką, wyłóż na talerz, udekoruj karmelizowaną gruszką oraz przestudzonymi i posiekanymi pistacjami.
Użyj małej miseczki, filiżanki lub czarki, aby nadać kształt babeczki swojemu puddingowi. Tak podany deser na pewno zachwyci gości Twojej domowej restauracji!
1 porcja: 11,50 zł
2 porcje 18 zł
Cały koszyk zakupowy: 32 zł
PRZEPIS 5 – deser
Szarlotka / pióra pełnoziarniste / lody / karmel
Składniki (1 porcja):
130 g cukru
25 g śmietanki 36%
10 g masła
75 g makaronu Lubella pióra pełnoziarniste
jabłko
cynamon, goździki, kardamon i imbir
opcjonalnie lody waniliowe
orzechy włoskie lub inne ulubione
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Obrane jabłko pokrój w kostkę i przełóż do garnuszka z 50 g cukru, cynamonem, goździkami, kardamonem i imbirem. Całość usmaż do uzyskania jednolitego musu. Na patelni rozgrzej 30g cukru do powstania karmelu i obtocz w nim orzechy włoskie. Zostaw do ostygnięcia. Ugotowany makaron wymieszaj z musem jabłkowym, wyłóż na talerz, udekoruj orzechami i podawaj z kulką lodów waniliowych. Do dekoracji możesz wykorzystać sos karmelowy własnej roboty.
Aby przygotować sos karmelowy rozpuść 50 g cukru na patelni do powstania karmelu, zalej śmietanką i dodaj masło. Całość wymieszaj do uzyskania konsystencji sosu.
1 porcja: 9 zł
2 porcje: 14,60 zł
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS