Zwycięzcy konkursu kulinarnego „Danie z okrasą” w Zespole Szkół nr 2 w Garwolinie, w ramach nagrody zostali wyjątkowo ugoszczeni w warszawskiej restauracji Platter. Finalistów konkursu i opiekunów przywitał sam właściciel i szef kuchni – Karol Okrasa.
Wspólnie z innymi kucharzami przygotował specjalnie dla przybyłych uczniów przeróżne smakołyki. Można było skosztować: galaretki z jagnięciny, zakąski z łososia, zupy kalafiorowej krem na mleczku kokosowym, kaczki confit z popcornem z kaszy gryczanej, sosem z kwasu chlebowego, puree ziemniaczanego udekorowaną kwiatem czosnku i sorbetu cytrynowo-koperkowego.
Prawdziwą rozkoszą podniebienia był deser – lody gruszkowe z musem czekoladowym, bezą z albuminy udekorowane karmelem. Uczestnicy tego wyjątkowego spotkania z Dwójki czuli, że są wyróżnieni. – Stół, przy którym siedzieli, znajdował się w sąsiedztwie kuchni, dzięki czemu mogli obserwować pracę kucharzy i przygotowywane przez nich dania. Przez cały czas pobytu panowała bardzo rodzinna i przyjazna atmosfera a sam Karol Okrasa rozmawiał przy stoliku nie tylko z gośćmi z Garwolina, ale też z pozostałymi gośćmi w sali restauracyjnej – relacjonuje nauczycielki Małgorzata Zadróżna-Piłka i Marta Szymborska.
mat. pras., opr. red.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS