Wielkanoc bez czekoladowego zajączka? To tak w ogóle można? A mówiąc zupełnie poważnie, można, ale zdaniem ekspertów wcale nie trzeba, bo czekolada ma kilka zaskakujących zalet zdrowotnych.
Znacie kogoś, kto nie lubi czekolady? Owszem, zdarzają się takie przypadki, ale większość z nas nie potrafi sobie odmówić kilku kostek od czasu do czasu. Czy to źle? Nadmiar cukru i tłuszczu z pewnością nie jest dobry dla zdrowia, ale nie brakuje też dowodów naukowych sugerujących, że jeśli tylko zachowamy umiar i będziemy ją spożywać w odpowiednich okolicznościach, czekolada może być korzystna zarówno dla serca, jak i dobrego stanu psychicznego.
Jak przypomina Dan Baumgardt z Uniwersytetu Bristolskiego w swojej publikacji na łamach The Conversation, czekolada, a mówiąc precyzyjniej obecne w niej kakao, jest wręcz medycznym cudem. Zawiera wiele różnych związków aktywnych, które mogą wywoływać w organizmie skutki farmakologiczne na podobną skalę jak leki lub narkotyki. Oznacza to, że muszą być w stanie przekroczyć barierę krew-mózg, która zapobiega przedostawaniu się szkodliwych substancji do delikatnej tkanki nerwowej.
Jedną z nich jest teobromina, który występuje również w herbacie i nadaje jej gorzki smak, a inną kofeina. Jaki wpływ mają na nasz nastrój? Jeden z przywoływanych przez eksperta przeglądów systematycznych grupy badań, które badały uczucia i emocje związane ze spożywaniem czekolady, sugeruje, że większość osób po spożyciu czekolady wykazała poprawę nastroju, energii i stan pobudzenia.
Baumgardt sugeruje jednak, że nie tylko mózg skorzystać może na zaletach … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS