Idealne jajko na miękko to takie z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem. Jajko na twardo z kolei nie może być za suche, musi zachować piękny kolor żółtka. Domyślasz się, że kluczem do sukcesu przy gotowaniu jajek jest więc czas – za długi spowoduje, że jajko się przegotuje – w przypadku jajka na miękko, żółtko za mocno się zetnie, przy jajku na twardo będzie miało brzydki, szary. Ale są też inne aspekty, o których warto pamiętać przy gotowaniu jajek, by zwiększyć swoją szansę na sukces.
Temperatura pokojowa. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki na kilkanaście minut przez gotowaniem.
Sól. Dodaj do wody łyżeczkę soli, dzięki niej jajka łatwiej będą się obierać.
Zimna woda. Jeśli gotujesz jajko na twardo, włóż je do zimnej wody, a czas odmierzaj od momentu zagotowania.
Wrząca woda. Jajko na miękko lepiej jest gotować we wrzącej wodzie. Czyli najpierw doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie przy pomocy łyżki wkładamy jajko i zaczynamy odmierzać czas.
Czas. Dochodzimy do kluczowego pytania – ile minut gotować jajko na miękko oraz ile minut gotować jajko na twardo? Na usta ciśnie się odpowiedź – to zależy. Od tego, jaki stopień miękkości jajka lubisz, jak duże masz jajka (w rozmiarze M czy L) oraz jaką mocą dysponuje twoja kuchenka. Warto więc eksperymentować i samemu odkryć ten idealny moment. Ale przecież od czegoś trzeba zacząć, tak więc:
· jajko na miękko gotuj 5 minut po włożeniu go do wrzącej wody.
· jajko na twardo włóż do zimnej wody i gotuj 8 minut od momentu zagotowania.
Hartowanie. Po tym czasie przelej jajka zimną wodą. To bardzo ważny punkt. Jeśli nie schłodzisz jajka, dalej będzie się ścinać.
Jajowar
Można zaopatrzyć się także w specjalne urządzenie do gotowania jajek, czyli jajowar. Jego użycie jest banalnie proste – zgodnie z instrukcją obsługi wybieramy program dla uzyskania pożądanego przez nas poziomu ścięcia jajek, wlewamy wodę w przeznaczone do tego miejsce, zamykamy pokrywę i czekamy, aż sygnał dźwiękowy powiadomi nas o tym, że nasze jajka są gotowe.
Jajowary różnią się ceną – najdroższy, jaki znaleźliśmy, kosztował ponad 300 zł, najtańszy jedynie 30 zł i mocą – najmocniejsze mają nawet 450W. Różnica jest także w materiałach, z jakich jajowary zostały wykonane – w droższych modelach spotyka się stal nierdzewną, a w tańszych – tworzywo sztuczne oraz w sposobie regulacji – w części modeli ustawia się czas gotowania, w innych wybiera się stopień ścięcia jajka.
Czy warto inwestować w jajowar? Na to pytanie każdy musi sam sobie odpowiedzieć. To urządzenie na pewno ułatwi proces gotowania jaj, a także pozwoli zaoszczędzić wodę, ponieważ dzięki swojej konstrukcji zużywa jej znacznie mniej. Co więcej, jeśli używacie kuchenki gazowej, to zakup specjalnego urządzenia do gotowania jaj pozwoli na obniżenie rachunków za gaz.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS