Gdy temperatura wzrasta, a przyroda rozkwita, Stambuł promienieje wiosennym blaskiem. Wiosna w tym mieście przynosi ze sobą słońce, przyjemną bryzę i urocze niespodzianki w otoczeniu pachnących kwiatów. Odkryj Półwysep Historyczny zdobny w tulipany i podziwiaj Bosfor otulony kwitnącymi drzewami judaszowca w odcieniach lawendy. Oto kilka najpiękniejszych miejsc, które pozwolą Ci poczuć wiosnę w Stambule…
Zachwycające wiosenne krajobrazy
Cieśnina Bosfor jest bez wątpienia jednym z najpiękniejszych miejsc w Stambule, mieście położonym na styku Azji i Europy. Podczas wycieczek łodzią wzdłuż tej połyskującej drogi wodnej, można rozkoszować się zapachami i kolorami wiosny, a przy tym obserwować zabytkowe rezydencje położone wzdłuż brzegów Bosforu, z których każda ma swoją własną, wielowiekową historię. Wycieczka po Bosforze, rozpoczynająca się w nadmorskich dzielnicach, takich jak Eminönü i Üsküdar, ukazuje, jak drzewa judaszowca – znane również jako kwiaty Stambułu – pokrywają obie strony miasta intensywnymi odcieniami różu i fioletu. Wieże Stambułu, jako jedne z najbardziej charakterystycznych budowli miasta, stanowią idealne miejsce do podziwiania panoramy tej metropolii. Z Wieży Leandra (Panny), która po ostatnich renowacjach pełni funkcję muzeum, rozciąga się niesamowity widok na to ponadczasowe miasto z perspektywy Bosforu. Zapierający dech w piersiach krajobraz Bosforu i Półwyspu Historycznego można też oglądać, będąc w Muzeum İstanbul Modern w dzielnicy Karaköy, mieszczącym się w budynku zaprojektowanym przez znanego architekta Renzo Piano. Co ciekawe, spektakularna siedziba İstanbul Modern została uznana za „Budowlę Roku” w kategorii architektury przestrzeni kulturowych przez ArchDaily – jedną z wiodących platform architektonicznych na świecie.
Festiwal tulipanów i mimozy
Wyspy Książęce to kolejne niezwykle popularne miejsce, gdzie można cieszyć się wiosennymi widokami. Położone są po azjatyckiej stronie Stambułu i charakteryzują się bujnymi zielonymi wzgórzami, malowniczymi, krętymi uliczkami, osłoniętymi drzewami mimozy, zabytkowymi rezydencjami oraz przestronnymi tawernami serwującymi rakı, ryby i meze – czyli wszystko, co najlepsze, a ich odległość od miasta to krótka wyprawa promem. Jednakże, być może najwspanialszymi wiosennymi atrakcjami w Stambule są słynne tulipany, które co roku w kwietniu rozkwitają milionem kolorów. Można je podziwiać w licznych parkach i ogrodach, od parku Gülhane, przez Emirgan, aż po Fethipaşa i Park Botaniczny Soğanlı.
Skarby Stambułu czekają na odkrycie
Stambuł wraz ze swoją długą, tysiącletnią historią, oczarowuje podróżnych już od pierwszych chwil. Dzięki monumentalnym budowlom i nowoczesnym atrakcyjnym miejscom, w tym ponadczasowym mieście nigdy nie brakuje ciekawych wydarzeń dla odwiedzających. Wśród nich są odrestaurowane miejsca kultury, muzea zaprojektowane przez słynnych architektów, unikalne wystawy, odnowione zabytkowe budynki oraz kultowa kuchnia Stambułu. Nawet jeśli masz ograniczony czas na zwiedzanie, w Stambule zdecydowanie warto zobaczyć serce miasta, czyli Półwysep Historyczny. Hagia Sophia, Wielki Bazar, Cysterna Bazyliki i Pałac Topkapı to tylko kilka z wielu tutejszych atrakcji do odkrycia! Inną niezwykłą trasą w Stambule jest odcinek od dzielnicy Karaköy do placu Taksim, pełen architektonicznych cudów. Możesz sam się przekonać się, że dynamika miasta i jego tętniące życiem ulice rozkwitają w harmonii z naturą w wiosennym słońcu.
Doświadczenia dla smakoszy
Innym powodem, dla którego warto odwiedzić Stambuł wiosną, jest możliwość skosztowania sezonowych potraw. Na stołach pojawiają się wtedy karczochy, okra, truskawki, śliwki oraz inne wiosenne warzywa i owoce. W Stambule, będącym nadmorskim miastem, sezonowo poławia się ryby, takie jak okoń morski (levrek), cefal (kefal) i turbot (kalkan balığı). Jako miasto z bogatą kulinarną tradycją, Stambuł oferuje różnorodne formy i miejsca, gdzie można cieszyć się tymi specjałami, począwszy od ulicznych stoisk ze street foodem, po wykwintne dania kuchni tureckiej i międzynarodowej w niewielkich kawiarniach, ekskluzywnych restauracjach typu fine dining oraz w lokalach wyróżnionych gwiazdkami Michelin. W Stambule możesz delektować się różnorodnością kulinarnych doznań, przygotowanych z sezonowych, lokalnych składników na bazie przekazywanych przez wieki receptur.
Biuro prasowe Biura Radcy ds. Kultury i Informacji Ambasady Turcji w Polsce
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS