A A+ A++

Dzisiaj w budynku warsztatów gastronomicznych działających przy Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu, w wyjątkowy sposób uczczono Dzień Piekarza i Cukiernika. Uczestników najpierw zaproszono na ciekawe prelekcje dotyczące m.in. historii i przyszłości cukiernictwa.

Krzysztof Wierzba, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich:
Najnowszy trend to retro desery, czyli bierzemy stare receptury przerabiamy troszeczkę w nowoczesnym stylu, ale jest to jeden z najnowszych trendów w cukiernictwie, czyli powrót do retro deserów. Są różne źródła, stare książki, starzy fachowcy, cukiernicy, ale też przepisy, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie czyli od naszych babć, cioć, to jest cała wiedza, która jest jak najbardziej teraz na topie i tak trzeba zmodyfikować ten przepis, aby ten deser czy ciasto zaprezentować w nowoczesnym wydaniu.


Kolejnym punktem była m.in. krótka prelekcja dotycząca powstającego w budynku warsztatów – pierwszego w Polsce – Branżowego Centrum Umiejętności w zawodzie cukiernik. Na zakończenie lokalne piekarnie i cukiernie zaprosiły wszystkich na degustację.

Posłuchaj więcej:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułW jaki sposób dbać o rozwój mowy u dziecka?
Następny artykułMieszkańcy Włoszanowa upamiętnili śp. Marka Stefańskiego. Był sołtysem przez niemal ćwierć wieku (zdjęcia)