Tuż obok Fabryki Czekolady E.Wedel w Warszawie, w której produkowane są kultowe słodycze, powstaje wyjątkowa przestrzeń o powierzchni ponad 8 tys. mkw.
To jedyne miejsce o takiej skali w Europie Środkowo-Wschodniej i jedno z zaledwie kilku na całym świecie – wskazuje Maciej Herman, dyrektor zarządzający firmy E.Wedel.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Takiego muzeum w Polsce jeszcze nie było
Największa inwestycja w historii firmy powstaje w zrewitalizowanym budynku przypominającym gigantyczne kostki czekolady. Zlokalizowane tu silosy służyły niegdyś do przechowywania i przetwarzania kakao.
Materiały i szare cegły ułożone w dekoracyjne motywy nawiązują do dawnych zdobień gmachu wedlowskiej fabryki i tradycji architektonicznej warszawskiego Kamionka. To właśnie w tej historycznej dzielnicy Jan Wedel (wnuka Karola Wedla, założyciela firmy) zbudował zakład produkcyjny.
Z tarasu na szczycie sześciopiętrowego budynku roztacza się widok na panoramę Warszawy i Park Skaryszewski.
W tej nietypowej tabliczce czekolady powstaje muzeum czekolady oraz Pijalnia Czekolady E. Wedel. Do fabryki, wyposażonej w nowoczesny park maszynowy, zostanie przeniesiona produkcja takich produktów marki E.Wedel jak: Chałwa Królewska, Sezamki czy Baryłki.
To właśnie w tym miejscu ma powstać również laboratorium R&D (badań i rozwoju). W planach jest także rozbudowana pracownia Rarytasów, czyli manufaktura, w której ręcznie produkowane są wyroby dla sieci Pijalni Czekolady E.Wedel.
– Wedel nieustannie się rozwija, optymalizuje swoje procesy, zwiększa moce produkcyjne, rozbudowuje centrum R&D i opracowuje nowości produktowe. Ta przełomowa inwestycja jest elementem realizacji naszej długoterminowej strategii, w ramach której chcemy zaskakiwać naszych konsumentów nie tylko bogatą ofertą produktową, ale także zapraszać ich do doświadczania świata czekolady w zupełnie nowej formie – przekonuje Herman.
Pierwsi turyści odwiedzą muzeum na jesieni
Muzeum – Fabryka Czekolady E.Wedel otworzy swoje wnętrza dla turystów jesienią 2024 r. Jedną z osób, która angażowała się w ten projekt jest Robert Zydel, który przez ostatnie trzy lata kierował Państwowym Muzeum Etnograficznym.
– Poprzez interaktywne wystawy, zapachy, smaki i tekstury, inspirujemy zmysły i dzielimy się pasją do czekolady, pozwalając naszym gościom odkrywać tajemnice wyjątkowego procesu jej tworzenia – podkreśla.
Jego zdaniem muzeum z pewnością dołączy do kultowych atrakcji na mapie stolicy. Jak dodaje, nawigacją po powstającym muzeum będzie unoszący się w powietrzu zapach czekolady.
Przy inwestycji pracowała warszawska pracownia BiM Architekci, a za roboty budowlane odpowiada HOCHTIEF Polska. Polski producent czekolady powierzył projekt i realizację wystawy Pracowni WWAA. Treści multimedialne opracowała firma Lunapark Motion Arts Collective, a identyfikację wizualną – Studio Homework.
Do pracy nad nową przestrzenią i częścią wystawienniczą E.Wedel zaprosił pasjonatów czekolady i historii rodziny Wedlów. W projekt zaangażowani byli także pracownicy i lokalne instytucje kultury.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS