Ściółkowanie. Dlaczego warto? Korzyści dla ogrodu
Ściółkowanie to zabieg ogrodniczy, który polega na przykrywaniu gleby odpowiednimi materiałami, takimi jak na przykład kora, trociny, słoma czy drobne kamyki. Zabieg ten ma na celu zmniejszenie parowania wody z podłoża, zapobieganie erozji gleby wodnej i wietrznej oraz nadmiernemu nagrzewaniu podłoża czy też poprawę sprawności roli. Zapobiega także rozwojowi chwastów. Prawidłowo wykonane ściółkowanie pozwala w znacznym stopniu kontrolować warunki panujące w glebie takie jak warunki cieplne czy wilgotnościowe. Jeżeli ściółka jest dobrana właściwie, wówczas pozytywnie wpływa to na rośliny – na ich wzrost, wygląd, a – w przypadku roślin uprawnych – także na ilość plonów.
Ściółka ma również właściwości izolacyjne dzięki temu wahania temperatury w wierzchniej warstwie gleby są znacznie mniejsze. Ściółka bowiem zapobiega nadmiernemu wychłodzeniu gleby zimą oraz nadmiernemu przegrzaniu jej latem, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem. W przypadku roślin wydających owoce, takie jak na przykład truskawki, ściółka zapobiega zabrudzeniom owoców, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób grzybowych.