W województwie śląskim już w lutym pojawiły się jedne z najsmaczniejszych i najdroższych grzybów jadalnych – smardze. To wcześniej, niż zwykle. Jeśli pogoda się nie zmieni, za kilka tygodni w Beskidach mogą zacząć rosnąć borowiki.
Borowik sosnowy to jeden z najsmaczniejszych grzybów jadalnych. Rośnie, jak nazwa wskazuje, pod sosnami, ale też spotkać można go pod bukami, stąd jego obecność w górskich lasach w Beskidach. Mniej doświadczeni grzybiarze mogą pomylić te grzyby z borowikami szlachetnymi. Taka pomyłka jest oczywiście niegroźna. Borowik sosnowy nadaje się świetnie na sos lub zupę, można go także suszyć.
Pierwsze borowiki w Beskidach pojawiały się już w kwietniu
Pierwsze borowiki pojawiają się już w maju. Zdarzało się jednak, że rosły wcześniej. – Mój rekord to 23 kwietnia. Była wtedy wyjątkowo ciepła zima. Ostatnie borowiki szlachetne znalazłem tuż przed wigilią, a zaledwie cztery miesiące później w lesie w Czernichowie zebrałem sześć borowików sosnowych – mówi nam Justyn Kołek, znany grzybiarz i grzyboznawca.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS