A A+ A++

Wędzony węgorz z polskim kawiorem, żółte buraki, pierogi z kaczką, bigos i mazurki – takie przysmaki serwowano w czwartek w kultowym miejscu na gastronomicznej mapie Rzymu: galerii ze sklepami i restauracjami Eataly. Polskie specjały przygotowywał szef kuchni Sebastian Maliszewski, a pomagali mu w tym Włosi.

„Warszawa przy stole” – to hasło kulinarnego wydarzenia zorganizowanego przez Zagraniczny Ośrodek Polskiej Organizacji Turystycznej w Wiecznym Mieście we współpracy między innymi z ambasadą RP we Włoszech.

W trakcie spotkania z włoskimi dziennikarzami specjalizującymi się w tematyce turystycznej przedstawiciele polskiej branży mówili o przemianach w krajowej gastronomii w ostatnich latach. Jak podkreślili, wielu młodych polskich kucharzy wyjechało za granicę, między innymi do Skandynawii, a po powrocie do kraju zaczęli promować nowoczesną kuchnię, będącą połączeniem lokalnych tradycji z innowacyjnymi tendencjami.

Zaznaczono, że w Warszawie jest około 4 tysięcy restauracji, z których 19 znalazło się w przewodniku Michelin. Zaprezentowane zostały najciekawsze wydarzenia kulinarne w stolicy, między innymi festiwal kuchni żydowskiej. Mowa była też o popularności licznych stołecznych piekarni.

Pod kierunkiem polskich kucharzy Włosi uczyli się lepienia pierogów i poznali specjały polskiej kuchni.

Zainteresowanie wywołała informacja, że Polska stała się potęgą w dziedzinie produkcji kawioru. Udekorowano nim danie z wędzonego węgorza.

Źródło: PAP Autor: Z Rzymu Sylwia Wysocka

Fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKandydaci Koalicji Obywatelskiej do rady miasta zaprezentowani
Następny artykułNietrzeźwy 16-latek uszkodził autobus i policyjny radiowóz