8 marca, na Dzień Kobiet, Miasto Zamość zaplanowało premierę trzeciej książki kucharskiej pt. „Zamość dobry – nie za słodki”. Tym razem publikacja poświęcona będzie przede wszystkim deserom. Przepisy do tej publikacji oraz anegdoty przygotowały: Dominika Lipska oraz Bogusława Zdzioch, zamojskie przewodniczki po mieście oraz pasjonatki.
Dotychczasowe wydania: „Zamojskie smaki” oraz „Stół Szwedzki po zamojsku” cieszą się dużym uznaniem wśród mieszkańców i turystów, jest to także świetny gadżet miejski.
“Najnowsza książka kucharska zabierze Was do świata deserów: tortów, ciast i ciasteczek, ale nie tylko. Jest tam również kilka propozycji do picia. Takie dania jak: Tort króla Michała, tort syna Magnata, Roztoczańskie Polana czy Arkas to tylko kilka propozycji starodawnych przepisów z naszego regionu, które w tej publikacji ujrzą światło dzienne.” – czytamy w informacji prasowej. “W książce tej będziecie mogli również przeczytać wiele ciekawostek historycznych i kulinarnych. XVII -wieczne ciasta oraz desery czy napoje przygotowywane przez dawne pokolenia podbiją z pewnością serca czytelników. Będą w niej przede wszystkim polskie smaki, ale nie zabraknie też przepisów kuchni ormiańskiej i żydowskiej takich, jak Baklava, Cymes czy Lekach.” – informuje zespół prasowy UM Zamość.
Pomysłodawcą książki kucharskiej jest dyrektor Wydziału Turystyki i Promocji – Barbara Godziszewska.
Premiera publikacji odbędzie się w Dzień Kobiet, w zamojskim ratuszu. “Spotkanie z autorkami przepisów planujemy zorganizować w piątek 8 marca br., o godz. 10.00 w Sali Ślubów.” – informuje zespół prasowy UM Zamość.
Dodajmy, że książka “Zamość dobry – nie za słodki” będzie do pobrania ze strony www.zamosc.pl już od najbliższego piątku.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS