Składniki:
Ciasto marchewkowe:
3 marchewki (ok. 1 1/2 szklanki)
4 jaja
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju roślinnego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka cukru wanilinowego
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
Nadzienie :
¾ kostki miękkiego masła
2 op. serka kremowego Philadelphia (razem 250 g)
1 łyżka cukru wanilinowego
4 łyżki cukru pudru
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jajka, serek, masło i marchewkę wyjmujemy wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową. Blaszkę z piekarnika smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Jajka ubijamy przez ok. 3 minuty na puszysto, następnie stopniowo, po łyżce, wsypujemy cukier cały czas ubijając. Na koniec stopniowo wlewamy olej ubijając składniki. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z cukrem wanilinowym, solą, proszkiem, sodą, cynamonem i imbirem. Suche składniki wsypujemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy marchewkę lekko odciśniętą w dłoni z soku i ponownie mieszamy. Wykładamy na przygotowaną blachę i wstawiamy do piekarnika na ok.20 minut. Ściereczkę kuchenną wysypujemy przez sitko cukrem pudrem i wykładamy na to ciasto do góry dnem. Odklejamy z wierzchu papier i zawijamy roladę w ściereczkę wzdłuż dłuższego boku. Odkładamy do całkowitego ostudzenia.
Krem zaczynamy przygotowywać gdy rolada ostygnie. Ubijamy masło z serkiem, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem na puszysty krem (ok. 3 – 4 minuty). Rozwijamy placek marchewkowy i smarujemy go kremem. Zwijamy ponownie roladę i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę, aż krem trochę zesztywnieje. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS