Chrupiące chruściki czy pączki z dyni i ziemniaków? Mamy przepisy na przysmaki wpisane na nasza regionalną Listę Produktów Tradycyjnych, na której znajduje się już 20 wyrobów piekarniczych i cukierniczych. W tłusty czwartek warto przygotować niektóre z tych słodkości. Przypominamy również przepisy na takie przysmaki jak ruchańce drożdżowe, amoniaczki, czy ciasto marchewkowe oraz prezentujemy przepis na pączki marszałka Piotra Całbeckiego.
– Produkty z naszego regionu wpisane na Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych to często również kuchnia naszych mam i babć. Smaki tych potraw pamięta się całe życie, a wiele z nich możemy przygotować we własnym domu. To także część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza – przyznaje marszałek Piotr Całbecki.
Wszystkie produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj. Wśród nich jest 20 produktów zakwalifikowanych jako wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Z naszej Listy Produktów Tradycyjnych na tłusty czwartek warto przygotować:
- Chruściki zwane też chrustem (zgłoszone przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre, powiat radziejowski)
- pączki ziemniaczano-dyniowe (zgłoszone przez Koło Gospodyń Wiejskich „Jagna” z Tłuchowa, powiat lipnowski)
- ruchańce drożdżowe (zgłoszone przez Irenę Szałek z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelnej Wsi, powiat radziejowski)
- placki na sodzie (zgłoszone przez gospodynię z Łowiczka, gmina Bądkowo, powiat aleksandrowski)
- amoniaczki (zgłoszone przez gospodynię z Kaniewa, powiat aleksandrowski)
- kujawskie ciasto marchewkowe (zgłoszone przez Renatę Dzik z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, powiat radziejowski)
- placek drożdżowy (zgłoszony przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Gmin Dobrzyńskich Region Południe)
- jabłecznik po kujawsku (zgłoszony przez gospodynię z Kaniewa, gmina Bądkowo, powiat aleksandrowski).
Zachęcamy też do przygotowania pączków według przepisu marszałka Piotra Całbeckiego-więcej.
Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajdują się już 101 wyroby i potrawy z naszego regionu. Ostatnie potrawy, które wpisano na listę jeszcze w ubiegłym (2023) roku to:
- Gęś Biała Kołudzka – owsiana (zgłoszona przez Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka w powiecie inowrocławskim)
- Ryba w zalewie po kujawsku (zgłoszona przez Jadwigę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre, powiat radziejowski),
- Chruściki zwane też chrustem – (zgłoszone przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre, powiat radziejowski)
- Zupa fasolowa po kujawsku – (zgłoszone przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre, powiat radziejowski)
- Dziady – (zgłoszone przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre, powiat radziejowski).
Na listę mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe:
- których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji,
- będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
- stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.
Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Prosimy o kontakt z Departamentem Rolnictwa i Geodezji:
ul. Targowa 13/15, 87-100 Toruń
Departament Rolnictwa i Geodezji
e-mail: [email protected]
tel. (56) 62 15 924.
Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie i uaktualnienie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Szczegóły jak zarejestrować produkt tradycyjny).
Beata Krzemińska rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
zdjęcie: Mikołaj Kuras dla UMWKP
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS