Dzisiaj przypada tłusty czwartek. Warto więc z tej okazji wypróbować sprawdzonej receptury na pyszne faworki, zwane również chrustem.
Faworki już gotowe
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
FAWORKI (chrust)
Składniki
- 20 dkg mąki
- 3 żółtka
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
Przygotowanie
Zagnieść ciasto ze wszystkich wymienionych wyżej składników. Wyrobione ciasto rozwałkować nastepnie na cienki placek. Poem wyciąć paski i w każdym z nich zrobić nacięcie. Przewlec końcówkę paska przez nacięcie tak, aby uformować faworek.
Faworki smażyć na rozgrzanym smalcu lub oleju na kolor rumiany (około minuty na każdą stronę). Po usmażeniu przełożyć je na talerz i posypać cukrem pudrem.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS