A A+ A++

Tłusty czwartek to dzień, w którym Polacy zajadają się pączkami. Zwyczaj ten zwany w naszej kulturze również zapustami zadomowił się w Polsce w XVII wieku.

Pierwsze pączki pojawiły się w średniowieczu, ale w niczym nie przypominały tych, które jemy obecnie. Zrobione były z chlebowego ciasta, smażono je na smalcu i nadziewano słoniną. Podawano z tłustym mięsiwem i suto zakrapiano wódką. Pączki podobne do dzisiejszych pojawiły się w XVI wieku w Holandii. Kulki smażone w głębokim oleju nazywano tam ”olykoek” (olejowe ciasto). Początkowo były twarde i obficie wypełnione marmoladą. Z czasem doszły do kształtów, które znamy.

W częstochowskich cukierniach kolejki jak za PRL-u. Po pączki trzeba odstać swoje.

Dla organizmu praca nad strawieniem jednego pączka to naprawdę spory wysiłek. Ale według tradycji w tłusty czwartek, a więc ostatni czwartek przed Wielkim Postem, dozwolone jest objadanie się. Podobno temu, kto nie zje dziś ani jednego pączka, w dalszym życiu nie będzie się wiodło.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułLubisz tropiki? Teraz możesz spędzić w nich cały rok! Bilety abonamentowe do Palmiarni
Następny artykułTyle kosztuje teraz noc w izbie wytrzeźwień. Po podwyżkach kwota powala