Kulturowe dziedzictwo
Kuchnia meksykańska w 2010 roku została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Doceniono tym samym fakt, że od wieków pozostaje ona wierna technikom i kulinarnym obrzędom. Na przestrzeni lat pojawiło się w niej wiele europejskich i amerykańskich naleciałości, ale jej oryginalny charakter pozostał bez zmian. Dania meksykańskie (szczególnie na północy kraju) nadal opierają się na fasoli (jest jej kilkanaście gatunków), kukurydzy, różnych odmianach papryk, mięsie i oczywiście przyprawach. Świeże zioła, a wśród nich meksykańska królowa w postaci kolendry, są bardzo charakterystycznym dodatkiem w Meksyku. Wszystko tam pachnie świeżymi ziołami (nie tylko kolendrą i ostra papryką, ale też czosnkiem, kminkiem, oregano) i warzywami, zachwyca kolorami i połączeniami smaków.
Im bardziej na południe kraju, z tym bardziej zróżnicowaną kuchnią mamy do czynienia – coraz częściej popularną szczególnie przy granicy ze Stanami wołowinę zastępują ryby i owoce morza, pojawiają się coraz bardziej egzotyczne warzywa i owoce.
W daniach meksykańskich ostrość łączy się ze słodyczą, smaki wytrawne z deserowymi. To Meksykanie pokazali nam, że chilli świetnie komponuje się z czekoladą, a indyk wybornie smakuje w czekoladowym sosie.
Wygodnie i smacznie
Odkryj świat pełen smaku i podróżuj bez wychodzenia z domu z ofertą oryginalnych meksykańskich produktów od Auchan. Tradycyjne meksykańskie potrawy są nie tylko kolorowe i apetycznie pachnące. Są także sycące i w dużej mierze szybkie w przygotowaniu, a także łatwe w zjedzeniu. Dużo tu tradycyjnego street foodu w najlepszym znaczeniu tego słowa, dań, które można zjeść przy użyciu rąk, nawet na stojąco. Przykładem są m.in.: taco – kukurydziana tortilla z mięsem, fasolą i kukurydzą, quesadilla – placki tortilli przekładane dużą ilością sera i innych dodatków, czy burrito – rodzaj wrapa wypełnionego mielonym mięsem i ryżem. Masz ochotę przygotować oryginalne, meksykańskie dania we własnej kuchni? Stworzysz je z łatwością, wybierając produkty kuchni meksykańskiej i propozycje marki własnej Auchan, których autentyczne smaki przeniosą Cię prosto do tego egzotycznego zakątka globu.
Meksykanie lubią też salsy – zimne, często pikantne sosy ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw lub owoców z przyprawami. Uwielbiają też guacamole, którymi smarują placki tortilli lub w których moczą nachosy.
Jej wysokość tortilla
Tortilla pojawia się jako składnik wielu meksykańskich dań. To placek zrobiony z mąki (najczęściej pszennej lub kukurydzianej) i wody. Smaży się go na suchej patelni, a następnie wypełnia różnymi farszami i składa w różny sposób. Robi się z nich taco, quesadillę, burrito, enchiladas, fajitas – całe mnóstwo pyszności.
Wszechobecna papryka
Meksykanie uwielbiają ostre papryczki i dodają je niemal do każdego dania. Trudno spotkać potrawę, w której składzie nie byłoby np. papryczki jalapeno, choć akurat ona nie należy do najostrzejszych. Meksykanie lubią także paprykę tabasco, która pod względem ostrości przebija jalapeno. Tabasco najczęściej można spotkać w formie sosu, który dzięki swojej pikantności zyskał popularność na całym świecie. Gratką dla fanów ostrego jedzenia będzie sos Tabasco Habanero – jest piekielnie ostry. Nic dziwnego, w końcu habanero to jedna z najostrzejszych odmian papryki na świecie. Dużą popularnością cieszą się w Meksyku także sosy z mielonych papryczek chipotle. Meksykanie tak uwielbiają wszelkie odmiany chilli, że dodają je nawet do czekolady.
Meksykańskie perełki na wyciągnięcie ręki
Obecnie wcale nie musimy wyruszać w dalekie podróże, by móc cieszyć się egzotycznymi smakami. W dużych miastach bez trudu można znaleźć meksykańskie restauracje, a w hipermarketach, takich jak Auchan, potrzebne składniki do stworzenia meksykańskich dań w swojej kuchni. Salsy, ostre marynowane papryczki, tortille, specjalne mieszanki przypraw, sosy, pasty – to wszystko jest na wyciągnięcie ręki!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS