To jedna z najstarszych, a może nawet najstarsza kuchnia królewska zachowana na terenie ziem polskich – mówi prof. Artur Różański, kierownik prac archeologicznych na Wzgórzu Przemysła, zleconych przez Muzeum Narodowe w Poznaniu.
W sierpniu ubiegłego roku – po prawie 20 latach – wznowione zostały badania archeologiczne, które mają na celu lepsze poznanie dziejów Zamku Królewskiego w Poznaniu. Prowadzi je zespół z Wydziału Archeologii UAM pod kierunkiem prof. Artura Różańskiego.
Hipotezy zostały zweryfikowane
Do tej pory badaniami objęte zostały dwa obszary: teren dziedzińca zamkowego, a także piwnice budynku administracyjnego Muzeum Sztuk Użytkowych, określane w literaturze historycznej jako kuchnia królewska. I to tam właśnie czekały na badaczy najciekawsze odkrycia.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS