Przez cały 2024 rok w Katowicach, które otrzymały tytuł Europejskiego Miasta Nauki, odbywają się wydarzenia popularyzujące wiedzę z różnych dziedzin. Każdy z 50 tygodni zostanie poświęcony innej tematyce.
Rozpoczął się czwarty z 50 tygodni w Mieście Nauki. Poświęcony będzie on tematyce żywności. – W poniedziałek odbyła się interdyscyplinarna konferencja żywieniowa „Wspólna droga do zdrowia dzieci”. Wtorek to warsztaty z niemarnowania żywności prowadzone przez i dla uczniów szkół ponadpodstawowych. W środę z uczniami szkół podstawowych będziemy tworzyć kulinarne dzieła sztuki. W czwartek zaplanowaliśmy warsztaty dla intendentów i dyrektorów szkół z zakresu zamówień publicznych żywności. W piątek zapraszamy przedszkolaków wraz z opiekunami na warsztaty „Zielono mi” poświęcone zakładaniu domowych ogródków. W sobotę zorganizowane zostaną otwarte dla wszystkich konsultacje dietetyczne w Kato Science Corner u zbiegu ulic Pocztowej i Młyńskiej. Tego samego dnia po południu spotkamy się natomiast na wymianie babcinych przepisów, które zawsze się udają, dlatego zachęcamy do odkurzenia przepisów i przyniesienia receptur na swoje ulubione dania. W niedzielę, na zakończenie, proponujemy rodzinne spotkanie na temat zdrowego odżywiania – mówi dr Katarzyna Brukało ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, kuratorka Tygodnia Żywności.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS