A A+ A++

Wybór odpowiedniego materiału na blat to istotny aspekt w projektowaniu, który wpływa na estetykę i funkcjonalność kuchni. W tym artykule przyglądamy się 4  najpopularniejszym materiałom, wykorzystywanym w projektach blatów kuchennych. Kamień, spiek kwarcowy, drewno czy laminat? Sprawdź, który surowiec będzie odpowiadać Twoim unikalnym potrzebom i stylowi życia.

Blaty kamienne

Wybierając kamienny blat, weź pod uwagę jego unikalne właściwości takie jak: odporność na zarysowania i łatwość czyszczenia, które nie tylko poprawiają funkcjonalność kuchni, ale i podnoszą jej atrakcyjność wizualną. Blaty granitowe charakteryzują się wyjątkową trwałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne, temperaturę czy plamy. To doskonały wybór dla osób prowadzących aktywny tryb życia, często przyjmujących gości czy dużo gotujących w kuchni. Blaty z konglomeratu imitują wizualnie naturalny surowiec, a jednocześnie są bardziej przyjazne dla domowego budżetu. Są przeznaczone osób, dla których kwestie finansowe przy wykończeniu kuchni będą priorytetem, a jednocześnie nie chcą rezygnować z wizualnych założeń projektu. Blaty marmurowe łączą w sobie ponadczasowe piękno i unikalne wzory. Jednocześnie będą wymagały nieco więcej uważności przy użytkowaniu i szczególnej pielęgnacji, dlatego poleca się je osobom przedkładającym estetykę nad praktyczność. 

Blaty ze spieku kwarcowego

Spieki kwarcowe są przykładem najnowocześniejszej z alternatyw wśród materiałów wykończeniowych w kuchni. Blaty kwarcowe powstają z połączenia kryształów kwarcu, porcelany i innych surowców pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia. Ich trwałość przewyższa tą kamieni naturalnych. Są wyjątkowo odporne na zarysowania, ciepło i promienie UV. Poleca się je zarówno do projektów wnętrz, jak i zewnętrznych kuchni letnich. Blaty ze spieku kwarcowego zapewniają elegancką i nowoczesną estetykę o jednolitej powierzchni — są najczęściej wybierane przez osoby planujące współczesny projekt kuchni. Są dość ciężkie — w projekcie należy wziąć pod uwagę ich większą wagę.

Blaty z drewna

Drewniane blaty, wykonane z naturalnego surowca, wnoszą do kuchni ciepło i charakter. W zależności od tego, z jakiego gatunku drewna jest wykonany, jakiej klasy materiału i w jaki sposób wykończony warstwą dekoracyjno-ochronną, może wprowadzić do wnętrza od rustykalnego po szlachetny charakter. Główną zaletą drewnianych blatów jest łatwość ich obróbki i możliwość nadawania pożądanych kształtów. Są szczególnie polecane osobom, które planują oryginalny lub niestandardowy projekt kuchni. Wymagają dbałości o powierzchnię, ze względu na niższą odporność na uszkodzenia czy długotrwałe oddziaływanie wody lub temperatur. Choć wymagają dodatkowej uwagi i regularnej konserwacji olejami to ekologiczny wybór, bo można je wielokrotnie odnawiać, przedłużając ich żywotność. 

Blaty z laminatu

Blaty laminowane są wszechstronnym i ekonomicznym rozwiązaniem do wykończeń powierzchni kuchennych. Laminat wykonany jest z warstw płyt wiórowych, oklejonych utwardzoną warstwą HPL. Ostatnia, dekoracyjna warstwa laminatu, może imitować drewno, kamień czy piasek. To niedrogi wybór dla osób poszukujących elastyczności projektowania z szeroką gamę kolorów i wzorów, ale dysponują ograniczonym budżetem. Jednocześnie są stosunkowo łatwe w montażu, dlatego są chętnie wybierane przez entuzjastów majsterkowania. Niestety są bardziej podatne na zarysowania i działanie temperatur w porównaniu do innych materiałów. 

Źródło: https://www.e-stone.pl/oferta/blaty-kuchenne/

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułW Katowicach szukają agresywnego mężczyzny. Zaatakował kobietę w tramwaju, wybił jej zęba
Następny artykułCzy kołdra wełniana to dobry wybór?