Frytki to danie, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Przygotowane idealnie mają złocistą, chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze. Aż ślinka poleciała nam na samą myśl o porcji przepysznych frytek. Aby jednak cieszyć ich właściwą strukturą i smakiem, należy smażyć je na głębokim oleju. Z pomocą przychodzi tu frytownica gastronomiczna. O jej zaletach przeczytasz w naszym dzisiejszym artykule.
Frytownica gastronomiczna – czy warto mieć ją w swojej restauracji?
Frytki są zazwyczaj kojarzone z barami szybkiej obsługi i popularnymi fast foodami. Coraz częściej można je jednak spotkać jako dodatek do dań nawet w eleganckich restauracjach. Specjalnie nas to nie dziwi. W końcu złocista i chrupiąca frytka – a już zwłaszcza taka krojona na miejscu z najwyższej jakości ziemniaków – może być prawdziwym rarytasem. W czasie przygotowywania tego lubianego dania należy zwrócić jednak baczną uwagę na temperaturę i sposób smażenia.
Niestety frytki z patelni lub garnka nie będą smakować tak dobrze, jak te z frytownicy. Już tylko z tego powodu warto zainwestować w to urządzenie. Warto wspomnieć również o jego funkcjonalności. Frytownica gastronomiczna umożliwia bowiem jednoczesne smażenie dużej ilości frytek, co jest niezwykle istotne we wszystkich typach lokali gastronomicznych, zwłaszcza w porze obiadowej. W czasie, gdy ziemniaki smażą się praktycznie same, personel kuchni może zająć się czymś innym. Oszczędność czasu to kolejna ważna zaleta frytownicy.
Frytownica gastronomiczna – wyłącznie do frytek?
Oczywistym jest, że frytownica służy do przyrządzania przepysznych frytek. W końcu na to wskazuje sama nazwa urządzenia. Czy oznacza to jednak, że możemy wykorzystać ją tylko do tego? Oczywiście, że nie! W końcu smażenie na głębokim oleju to popularna metoda obróbki termicznej, którą stosuje się do przygotowania wielu innych dań. Frytownicę możesz wykorzystać więc też do smażenia mięsa, ryb oraz warzyw, np. takich w tempurze. Na głębokim oleju możesz przyrządzić też panierowany ser albo kurczaka w chrupiącej panierce. Możliwości są właściwie nieograniczone!
Gdzie kupić sprawdzoną frytownicę gastronomiczną?
Jaką frytownicę warto kupić? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na materiał, z którego została wykonana. Najlepiej jest zdecydować się na model ze stali nierdzewnej. Urządzenie będzie w takim przypadku odporne na uszkodzenia mechaniczne i korozję oraz łatwe w czyszczeniu. Warto rozważyć też ilość komór, które ma posiadać nasza frytownica. Na rynku dostępne są bowiem modele jedno- lub dwukomorowe. Wybór zależy wyłącznie od potrzeb Twojego lokalu. Jeśli wiesz, że frytki i inne smażone dania są popularnym wyborem Twoich gości, lepiej będzie zdecydować się na większe urządzenie.
Istotną kwestią jest również miejsce, w którym zaopatrzysz się we frytkownicę. Zakupy najlepiej jest zrobić w sprawdzonym miejscu, np. sklepie gastromix.pl, którego produkty znajdziesz pod następującym linkiem: https://gastromix.pl/3190-frytownice. Profesjonalny sprzęt to gwarancja jakości i doskonałych parametrów pracy, a to przecież one przełożą się w dużej mierze na smak Twoich potraw i zadowolenie gości.
*- Artykuł sponsorowany.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS