Blat do kuchni – od czego zacząć poszukiwania?
Blat kuchenny ma decydujący wpływ na funkcjonalność oraz charakter całego wnętrza. Jeśli chodzi o wybór materiału i wzoru, to wszystko sprowadza się do osobistych preferencji i budżetu. Na początek warto więc zastanowić się nad swoimi nawykami:
- Czy codziennie gotuje się obiad, czy raczej zamawia dania na wynos?
- Czy ceni się naturalne materiały, razem z ich wszystkimi niedoskonałościami czy ważniejszy jest nieskazitelny wygląd?
- Czy domowników nie zraża konieczność okresowej konserwacji blatu, czy może ponad wszystko lubią łatwość w utrzymaniu?
Odpowiedzi na te pytania pomogą zawęzić wybór wymarzonego blatu.
Blaty na wymiar
Każdy ceni sobie przestrzeń dostosowaną do swoich potrzeb oraz warunków panujących w mieszkaniu. Dlatego klienci najchętniej wybierają kuchenną zabudowę, która idealnie wypełnia dostępną powierzchnię użytkową. Potem wystarczy tylko zamówić blat na metry i odpowiednio go dociąć lub od razu wybrać blat na wymiar.
W sklepach budowlanych są często dostępne usługi warsztatu stolarskiego, które obejmują m.in. docinanie blatów na wymiar, wycinanie w nich otworów pod zlew itd. Dzięki temu można dopasować materiał co do centymetra bez potrzeby zatrudniania fachowca.
Blat kuchenny na wymiar – przegląd materiałów
W zależności od materiału blat wymaga różnego rodzaju czyszczenia i konserwacji. Ponadto poszczególne surowce są mniej lub bardziej odporne na zarysowania, odbarwienia pod wpływem gorąca czy odkształcenia od wilgoci. Znajomość takich parametrów może pomóc wybrać najlepszy materiał na blat kuchenny, który będzie odpowiadał potrzebom domowników.
Oprócz właściwości mechanicznych znaczenie ma także estetyka. W końcu blat ma być nie tylko praktyczny, ale też świetnie prezentować się w kuchni oraz współgrać z innymi elementami aranżacji takimi jak zabudowa kuchenna, podłoga i wyspa.
Największą popularnością cieszą się:
- blat laminowany – ten produkt przeżywa ostatnio prawdziwy renesans. Nic dziwnego, bo jego obecna wersja jest znacznie trwalsza niż kiedyś, a wciąż kosztuje stosunkowo niewiele. Wśród zalet należy wymienić też różnorodność dostępnych stylów. Blaty laminowane mają różną teksturę i mogą imitować np. drewno lub beton. Nie są jednak tak solidne jak ich odpowiedniki z kamienia, stali czy drewna;
- blat kompaktowy – inaczej blat HPL, to doskonała alternatywa dla kompozytów, konglomeratów, spieków i innych powierzchni typu solid surface. Wyróżnia się nowatorskim designem i niespotykaną grubością – jest cienki, przez co wykończona nim kuchnia prezentuje się wyjątkowo lekko i minimalistycznie. Będzie idealnie współgrać z nowoczesną zabudową klasy premium i wpuszczanym zlewozmywakiem. Płyta HPL gwarantuje podwyższoną odporność na uderzenia, temperaturę, zarysowania i inne;
- blat drewniany – wspaniały wybór dla wielbicieli naturalnych materiałów. Drewno to ponadczasowy klasyk, który nigdy nie wyjdzie z mody. Prawdą jest jednak, że wymaga odpowiedniej pielęgnacji, aby zachować swój piękny wygląd przez wiele lat. Przede wszystkim nie lubi kontaktu z wodą, dlatego wszelkie zalania najlepiej od razu usuwać. Należy również używać podkładek pod gorące garnki. Drewniany blat najlepiej też regularnie – co kilka miesięcy – olejować, aby zapewnić mu dodatkową powłokę impregnującą.
Przy większym budżecie warto rozważyć blat z naturalnego kamienia, który jest trwały, twardy, odporny na plamy i uszkodzenia mechaniczne. Bez najmniejszego ryzyka można też stawiać na nim gorące naczynia. Naturalny kamień to drogi surowiec – urządzając lub remontując całe mieszkanie, opłaca się więc kupić kamienny blat kuchenny na metry i pozostałości wykorzystać np. jako blat pod umywalkę w łazience.
Jak dobrać długość i szerokość blatu na wymiar?
Aby zamówić blat kuchenny na wymiar, należy dokładnie zmierzyć kuchenną zabudowę. Ostatnio modne są blaty wykonane dokładnie na długość szafek – wykończone w ten sposób kuchnie prezentują się lekko i nowocześnie.
Można też jednak założyć, że blat będzie wystawał o kilka centymetrów z każdej strony. To rozwiązanie ma swoje plusy – wystający blat to większa powierzchnia robocza. Oprócz długości ważna jest też oczywiście szerokość blatu. W tym wypadku warto zostawić sobie pewien margines i zamówić materiał szerszy niż szafki. Przede wszystkim przedni nawis blatu chroni fronty przed spływaniem po nich płynów i nadmiernym zabrudzeniem. Z kolei tylny nawis pozwala swobodnie podłączyć za szafkami sprzęty AGD. Szerokość blatu w kuchni wynosi zazwyczaj 60 – 80 cm.
Czasami trudno jest idealnie wymierzyć blat. W przypadku krzywych ścian, co często zdarza się w budynkach starego budownictwa, konieczne będzie wypełnienie silikonem lub montaż listew przyblatowych.
Podsumowując, blat jest podstawowym wyposażeniem kuchni. Aby był wygodny w użytkowaniu i służył domownikom przez długie lata, powinien być trwały, solidny i łatwy w utrzymaniu czystości. Ważne też, aby idealnie pasował do danej przestrzeni i typu zabudowy, dlatego warto zdecydować się na blat na wymiar.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS