Czysta patelnia to podstawa w każdej kuchni. Zwłaszcza, kiedy czeka nas przygotowanie pysznych świątecznych dań. Niestety z biegiem czasu, nawet najlepiej utrzymane patelnie mogą ulec zabrudzeniom, zwłaszcza na spodzie, gdzie przypalony tłuszcz, sosy i inne substancje stają się prawdziwym wyzwaniem. Regularne czyszczenie i odpowiednia pielęgnacja patelni nie tylko ułatwiają gotowanie, ale również przedłużają żywotność naczyń.
Podpowiadamy, jakie są skuteczne metody domowe, które pomogą przywrócić patelnię do stanu idealnego bez uszkodzenia jej powierzchni. Dobierz je do rodzaju patelni.
Rozgrzej patelnię, aby zmiękczyć zabrudzenia.
Przypalony tłuszcz i inne zabrudzenia łatwiej jest usunąć, gdy są zmiękczone. Jedną z metod jest delikatne podgrzewanie patelni na kuchence. Rozgrzewaj powoli, aby nie uszkodzić patelni, a następnie użyj drewnianej łyżki lub szpatułki, aby delikatnie zeskrobać zabrudzenia.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS