A A+ A++

Przez dwa dni, ponad sto osób uczestniczyło w warsztatach kulinarnych, które odbyły się 21 listopada w Białymstoku i 23 listopada 2023 r. w Bohonikach.

Temat był ciekawy przygotowanie pierekaczewnika – tradycyjnego dania tatarskiego i pokaz przygotowania herbaty w samowarze. Kilka osób obecnych już robiła to od dawna, ale zawsze można podpatrzeć inny przepis. Po upieczeniu można było degustować pieróg z mięsem, popić herbatką z samowara i kawę po turecku.

W Bohonikach, w Zajeździe u Mahmeda, było przestrzenniej, podzielono się na trzy grupy, jedna robiła pierekaczewniki z mięsem serem i jabłkami, druga samsę z serem i jabłkami, trzecia kartoflaniki. Oczywiście przepisy, trochę historii i dyskusja jak to dawniej było. I chyba najbardziej oczekiwany moment – degustacja. Każdy szukał swego wyrobu, niestety po ugotowaniu ciężko było rozpoznać. Jako dodatki była przepyszna kapusta, sałatki z makaronem, grzybowe i gar pilawu. Oprócz herbaty z samowara i kawy po turecku był też pyszny kompot z suszu. Tyle tego było, że mogłam coś przeoczyć, a uczestnicy warsztatów zgodnie stwierdzili, że wszystkie potrawy były pyszne.

Projekt „Tradycyjna kuchnia tatarska” został dofinansowany ze środków Województwa Podlaskiego dla Związku Tatarów Rzeczypospolitej Polskiej.

(LA)

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułEmocje po Eurowizji Junior nadal nie opadły. Fani Mai Krzyżewskiej piszą o ustawce!
Następny artykułDżem, Stanisława Celińska, przeboje opery i operetki. Na co warto się wybrać?