W tym roku za pizzę trzeba zapłacić średnio 43 zł, czyli o 10 proc. więcej niż w 2022 roku – wynika z tegorocznego Raportu Food Trendów, który przedstawiła zarówno preferencje żywieniowe Polaków, jak i średnie ceny najpopularniejszych dań w restauracjach.
Raport Food Trendów powstał na podstawie zamówień
milionów użytkowników Pyszne.pl. Zawiera zarówno dane dotyczące biznesów
gastronomicznych, jak i informacje związane ze świata kulinariów.
Polacy najchętniej
wybierają pierogi i rosół
Z danych opublikowanych w raporcie wynika m.in., że 27 proc. zamówień w
Pyszne.pl stanowią posiłki wegetariańskie i wegańskie, a większość Polaków (53
proc.) nie chce dopłacić do zamówienia, by było ono bardziej prośrodowiskowe. Z
kolei 22 proc. badanych poszukuje w menu restauracji potrawy, którą poznało
dzięki mediom społecznościowym, a 18 proc. wybiera restauracje na podstawie
rekomendacji influencerów testujących serwowane tam jedzenie.
Niemal połowa (48 proc.) użytkowników Pyszne.pl sięga po tzw. comfort
food, czyli jedzenie, które budzi pozytywne emocje. Dla Polaków najczęściej
oznacza to nie tylko dania tradycyjne jak pierogi (42 proc.) czy rosół (40 proc.),
ale również owoce i warzywa (38 proc.).
Inflacja i rosnące ceny
wpływają na zamówienia
Jak twierdzi Arkadiusz Krupicz, dyrektor
zarządzający i współzałożyciel Pyszne.pl, na wybory kulinarne Polaków bezpośredni wpływ ma wysoka
inflacja i rosnące ceny
– Klienci coraz
częściej zwracają uwagę na koszt dań i dokładniej analizują oferty restauracji,
poszukując ofert szytych na miarę ich kulinarnych potrzeb – mówi Arkadiusz
Krupicz. – To z kolei powoduje, że zarówno nasza platforma, jak i właściciele
biznesów gastronomicznych dostosowują się do nowych realiów rynkowych.
Konieczne jest zatem stworzenie propozycji kulinarnych, którymi klienci będą
mogli się cieszyć bez wyrzutów sumienia. Dotyczy to wszystkich aspektów
spożywania posiłku – od jego pozytywnego wpływu na zdrowie, przez ograniczony
wpływ na środowisko, po jak najniższy wpływ na portfel klienta.
Pizza droższa o 10 proc.
Po
trudnym dla restauratorów okresie pandemii nadeszło nowe wyzwanie – inflacja,
która odbiła się także na rynku gastronomicznym. Rosnące koszty żywności i
prowadzenia restauracji wyraźnie przekładają się na kwoty, które musimy
zapłacić za zamówione potrawy.
W 2022 roku średnia cena pizzy w
Polsce wynosiła 39 zł. Obecnie oscyluje w okolicy 43 zł, co stanowi wzrost o
około 10 proc. Najwięcej za pizzę zapłacić muszą mieszkańcy Łodzi – zwykle to
ponad 46 zł. Najmniej – poznaniacy, którzy średnio wydają ponad 39 zł.
Średnia wartość zamówienia w tym roku wyniosła najwięcej w Katowicach – 71,27
zł. Najniżej w zestawieniu znalazł się Lublin, w którym można złożyć zamówienie
za średnio 60,13 zł. Oznacza to, że w obrębie największych miast różnica
cen wynosi aż 10 zł. Jest to uwarunkowane rozbieżnościami w lokalnej
ofercie, ale ma także związek m.in. ze średnimi zarobkami w danych regionach. Według
danych GUS z 2023 roku mieszkańcy śląskiego miasta znajdują się wśród najlepiej
zarabiających Polaków, zaś lublinianie uplasowali się niemal na końcu listy.
Coraz trudniejsza sytuacja w gastronomii
Z raportu Pyszne.pl wynika, że aż 66
proc. restauratorów uczestniczących w dodatkowym badaniu na temat branży
gastronomicznej stwierdziło, że sytuacja w branży będzie coraz trudniejsza – ze
względu na wysokie ceny produktów spożywczych, wynajmu lokalu czy mediów.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS