Chiński rynek wołowiny należy do najbardziej atrakcyjnych i perspektywicznych. Analitycy wskazują, że będzie rósł rocznie średnio o 8 proc. przez najbliższe 12 lat. W przypadku importu dynamika będzie jeszcze większa, bowiem rośnie popyt na zagraniczną wołowinę.
Chiński rząd, w celu rozwoju konsumpcji krajowej, w swojej strategii przewiduje podjęcie działań dywersyfikujących strukturę produktową krajowego rynku. W przypadku wołowiny chodzi o to, aby na chińskim rynku była dostępna wołowina różnej jakości, jak i w różnej cenie. Bogactwo oferty pozwoli na zaspokojenie rosnącego i zróżnicowanego portfelowo popytu konsumpcyjnego.
Bezwzględna konieczność rejestracji
Rejestracja w chińskim systemie celnym CIFER jest kluczowa, ale nie jest jedynym działaniem, jakiego trzeba dopełnić, by móc bezpiecznie eksportować do Chin. Każdy z zakładów powinien również, jak najszybciej, zabezpieczyć swoje dobra niematerialne, a dokładniej własność intelektualną. Przede wszystkim chodzi o zapewnienie ochrony prawnej nazwie firmy i lub produktów, logotypom (firmy i/lub produktów).
Wiele polskich producentów rolno-spożywczych doświadczyło na chińskim rynku kradzieży marki, głównie logotypu. Takim wyróżniającym się przykładem, choć nie dotyczącym branży rolno-spożywczej, jest przypadek polskiego banku Pekao SA. Otóż chińska firma Shandong Tengyue Shangqingtai Agriculture And Animal Husbandry Machinery Technology Co., Ltd. ma identyczne logo jak bank Pekao. Trudno uwierzyć w przypadek.
Czytaj więcej
W Chinach własności intelektualnej trzeba strzec jak własnej źrenicy
Chińczycy w jednej chwili potrafią zweryfikować przygotowanie firm spoza Chin do ekspansji na ich rynek. Wynik tego „testu” dla większości przedsiębiorców spoza Państwa Środka jest bolesny, ponieważ w porę nie zadbali o najważniejszą i zarazem najprostszą ochronę prawną.
Należy pamiętać, że w chińskim prawie własności intelektualnej obowiązuje zasada „first to file”, czyli kto pierwszy te … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS