A A+ A++

Przygotuj prawdziwą kawę po irlandzku we własnym domu. Sprawdź, jakie to łatwe!

Wyższy poziom kawowej elegancji – irish coffee

Kawa po irlandzku to idealny napój na jesienne i zimowe popołudnia. Fantastycznie pobudza, a przy tym rozgrzewa organizm od środka, co w chłodne dni trudno przecenić. W skład irish coffee wchodzą przede wszystkim: kawa, irlandzka whiskey, cukier oraz bita śmietana. Połączenie specyficznych smaków daje wyjątkowy efekt, który ma swoich miłośników niemal na całym świecie. Choć sukces, jaki przyniosło zestawienie alkoholu z kawą, próbowano powtórzyć z zastosowaniem innego rodzaju trunków: koniaku, wódki, sherry, rumu, szkockiej wshisky, nic nie mogło się równać z oryginałem. Dolanie do kawy właśnie irlandzkiej whiskey (tylko w Irlandii i USA piszemy ją w ten sposób), pozyskiwanej ze słodu jęczmiennego, nadaje jej niepowtarzalnego charakteru. Bardzo ważne w tym napoju jest nie tylko to jak oraz z czego zostanie wykonany, ale również czy pije się go we właściwy sposób. By zrobić to prawidłowo, nie należy mieszać zawartości szklanki. Cały sekret polega na tym, że kawa i alkohol przechodzą przez piankę z bitej śmietany, nabierając nowej nuty smakowej.

Jak stworzyć obłędnie smaczną kawę po irlandzku?

Gdy masz ochotę napić się irish coffee, wcale nie musisz wychodzić do kawiarni. Możesz ją przygotować samodzielnie w domu, a nawet raczyć nią swoich gości. Przygotuj:

  • filiżankę czarnej kawy,
  • 2 łyżeczki cukru brązowego lub trzcinowego,
  • 30 ml irlandzkiej whiskey,
  • lekko ubitą (nie na sztywno) śmietanę 30% lub 36%.

Ogrzej szklankę na kawę ciepłą wodą, a następnie ją osusz. Na dno wsyp cukier i zalej go gorącą kawą. Zamieszaj. Napar powinien zajmować ok. 3/4 szklanki. Teraz dodaj oryginalnej irlandzkiej whiskey. Na wierzchu napoju delikatnie wyłóż warstwę śmietany. Możesz to zrobić tylną stroną łyżeczki, by nie zburzyć puszystej konsystencji.

Tak oto masz gotową najłatwiejszą, wersję irish coffee. Jeśli chcesz, możesz przetestować opcje z dodatkami. Jedni posypują wierzch śmietany starą czekoladą, inni kakao, kawą rozpuszczalną, wiórkami kokosowymi.

Pamiętaj, że irish coffee jest kawą z alkoholem i choć pysznie smakuje, lepiej nie raczyć się nią każdego ranka.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSadzimy drzewa
Następny artykułSpotkania piernikowe w Paczkowie