Badacze z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego stworzyli specjalne batony prebiotyczne oraz bułki błonnikowe. Według naukowców wpłyną one lepiej na florę bakteryjną jelit. Produkty niedługo trafią do sklepów.
Dlatego badaczka zachwala stworzone produkty. U osób, które je spożywały odnotowano zmniejszenie masy ciała, wątroba stała się mniej zatłuszczona, a do tego zwiększyła się ilość kwasów tłuszczowych, które chronią jelita przed rakiem. Jak mówi Stachowska, takie bułki powinny jeść zwłaszcza osoby, które prowadzą siedzący tryb życia, ale są one przeznaczone dla każdego.
Uczelniane pieczywo jest objęte licencją i jak na razie wypiekane jest w jednej ze szczecińskich piekarni. Badacze pracują jednak nad tym, aby produkt jak najszybciej trafił na rynek.
Źródło: WP.PL
Czytaj e-wydanie
Gazeta Olsztyńska zawsze pod ręką w Twoim smartfonie, tablecie i komputerze. Roczna prenumerata e-wydania Gazety Olsztyńskiej i tygodnika lokalnego tylko 199 zł.Kliknij w załączony PDF lub wejdź na stronę >>>kupgazete.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS