A A+ A++

Badacze z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego stworzyli specjalne batony prebiotyczne oraz bułki błonnikowe. Według naukowców wpłyną one lepiej na florę bakteryjną jelit. Produkty niedługo trafią do sklepów.

Jak zauważa w rozmowie z WP.PL prof. Ewa Stachowska, nieprawidłowa mikroflora jelit może przyczyniać się do ich chorób. Ponadto niewiele osób zdaje sobie sprawę, że praca jelit wpływa także na funkcjonowanie mózgu, odporność, a nawet nastrój.

Dlatego badaczka zachwala stworzone produkty. U osób, które je spożywały odnotowano zmniejszenie masy ciała, wątroba stała się mniej zatłuszczona, a do tego zwiększyła się ilość kwasów tłuszczowych, które chronią jelita przed rakiem. Jak mówi Stachowska, takie bułki powinny jeść zwłaszcza osoby, które prowadzą siedzący tryb życia, ale są one przeznaczone dla każdego.

Uczelniane pieczywo jest objęte licencją i jak na razie wypiekane jest w jednej ze szczecińskich piekarni. Badacze pracują jednak nad tym, aby produkt jak najszybciej trafił na rynek.

Źródło: WP.PL

Czytaj e-wydanie
Gazeta Olsztyńska zawsze pod ręką w Twoim smartfonie, tablecie i komputerze. Roczna prenumerata e-wydania Gazety Olsztyńskiej i tygodnika lokalnego tylko 199 zł.

Kliknij w załączony PDF lub wejdź na stronę >>>kupgazete.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKarnawał Teatralny w Centrum Kultury w Lublinie: Teatr Panopticum
Następny artykułMSZ odradza podróży do prowincji Hubei w Chinach