A A+ A++

Wędzenie mięsa cieszy się w Polsce dużą popularnością. Amatorzy tego rodzaju posiłków mogą się zastanawiać, jaką wędzarnię wybrać. Eksperci wyróżniają ich trzy rodzaje: drewniane, metalowe oraz murowane. Pierwsze z nich są najpopularniejsze, ponieważ stosunkowo łatwo można je zbudować samodzielnie. Podobnie wygląda sprawa z murowanymi – tutaj jednak potrzeba już więcej umiejętności, a także pieniędzy. Nie buduje się, ale chętnie stawia wędzarnie metalowe. Które zatem warto wybrać?

Różnice między wędzarnią drewnianą a metalową

Coraz częściej odchodzi się od stosowania wędzarni murowanych. Ich budowa jest stosunkowo droga, a użytkowanie trudne. Dużo chętniej amatorzy wędzenie decydują się na wybór drewnianych oraz metalowych wędzarni. To właśnie na tych dwóch rodzajach skupimy się w naszej analizie.

Pierwszą kwestią, której należy przyjrzeć się są podstawowe różnice między oboma rozwiązaniami. Najważniejsze z nich to:

  • temperatury wędzenia – metalowe mogą szybciej się wychładzać, ale łatwiej uzyskać w nich wysoką temperaturę,
  • wagi – wędzarnie metalowe są cięższe od drewnianych,
  • rodzaju wędzenia – ze względu na to, że wędzarnie metalowe szybciej się schładzają łatwiej w nich wędzić na zimno.

Różnic pomiędzy oboma typami wędzarni jest sporo. Największą uwagę należy jednak zwrócić na walory smakowe produktów wychodzących z obu rodzajów.

Smak wędzonki z wędzarni drewnianej i metalowej

To najważniejsza kategoria dla wszystkich smakoszy. Jakość otrzymywanych produktów ma dla nich decydujące znaczenie. Wielu z nich twierdzi, że drewniane wędzarnie pozostawiają na wędzonym mięsie posmak. Może on być różny, w zależności od rodzaju drzewa, które zostało użyte do stworzenia wędzarni. W praktyce jednak trudno odnaleźć na to dowody.

Spory wpływ na jakość wędzenia może mieć fakt, że do wędzarni metalowych należy zaglądać dużo częściej niż do drewnianych. Spowodowane jest to szybszym wychładzaniem się tego typu wędzarni. Przy braku bieżącej kontroli, temperatura może spaść na zbyt niski poziom, co znacznie wpłynie na jakość wędzonki. Przy stałym zaglądaniu różnica nie powinna być odczuwalna.

Wędzarnia – kupić, czy wynająć?

O zaletach danej wędzarni najlepiej przekonać się osobiście. Na rynku nie brakuje sklepów oraz producentów, którzy oferują możliwość zakupu zarówno wędzarni drewnianej, jak i metalowej. Te pierwsze często są specjalnie opalane, a także przygotowywane z konkretnego rodzaju drewna, by posiadały charakterystyczny zapach. Metalowych wędzarni w sprzedaży jest równie dużo. Czy jednak warto decydować się od razu na ich zakup?

Alternatywnym rozwiązaniem jest wynajem wędzarni. Taką możliwość udostępnia między innymi firma MAX – RENT, która posiada w swojej szerokiej ofercie wędzarnie metalowe. Doskonale sprawdzą się one do wędzenia mięsa przed imprezą, przyjęciem, czy też dla potrzeb własnych. Jej wynajem jest rozwiązaniem dużo bardziej opłacalnym niż zakup. Warto zatem rozpatrzyć taką ewentualność myśląc o uzupełnieniu zapasów wędzonego mięsa, czy też wędzonych ryb.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWózki magazynowe – jak i po co je wybierać?
Następny artykułSprzęty magazynowe – usprawnienia niezbędne dla każdego miejsca pracy fizycznej