6 października 2023 roku, mury Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Łebczu wypełniły się ciepłem, śmiechem i zapachem wykwintnych deserów. Nic zresztą dziwnego, skoro tego dnia uczniowie mieli szansę przeżyć coś naprawdę wyjątkowego. Ich gościem był nie byle kto, a pan Patryk Galewski – kucharz, którego ręce tworzą nie tylko kulinarne dzieła sztuki, ale również historię, która niewątpliwie zainspiruje każdego, kto ma okazję jej posłuchać.
Galewski to postać, której historię życia trudno jest opowiedzieć w kilku słowach. Wspaniały kucharz, a jednocześnie człowiek z głębokim przesłaniem, które przekazuje każdemu, kto ma okazję go poznać. Tego dnia uczniowie klasy 7-8 mieli szansę zanurzyć się w jego fascynującej opowieści, którą wielu z nich zapamięta na zawsze.
„Doskonała okazja do spotkania z człowiekiem ‘po przejściach’…” – mogliśmy przeczytać na oficjalnej stronie placówki na Facebooku. Wielu z nas zdaje sobie sprawę, że zderzenie z prawdziwymi, życiowymi historiami ma niebywałą moc. Uczy empatii, pokazuje, że życie nie zawsze jest usłane różami, ale przede wszystkim motywuje do działania, mimo przeciwności losu.
Po głębokich, życiowych przemyśleniach przyszedł czas na coś lżejszego, a mianowicie – kulinarne warsztaty. A jakże by inaczej! W końcu gościem był wybitny szef kuchni, który podzielił się z uczniami tajnikami przygotowywania apetycznych deserów. A uczniowie klasy 8 mieli zaszczyt nie tylko słuchać, ale również aktywnie uczestniczyć w kuchennym czarowaniu.
„Deser był wyśmienity, a czas spędzony w kuchni bezcenny” – dumni organizatorzy dzielili się swoimi wrażeniami po wydarzeniu. I nie ma się czemu dziwić! Dzień, który z pewnością zostanie na długo w pamięci uczestników, pokazuje, jak ważne jest łączenie edukacji z praktyką i prawdziwym życiem.
Galewski, który zdobył sympatię nie tylko młodzieży, ale i całego personelu szkoły, swoją obecnością przypomniał wszystkim o wartościach, które wyznawał ks. Jan Kaczkowski, trwale zapisując się w pamięci i sercach społeczności szkolnej w Łebczu.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS