Przed nami kolejna odsłona kampanii ,,Kujawsko-pomorska gęsina na Świętego Marcina”, która w naszym województwie łączy obchody Święta Niepodległości z rodzinnymi spotkaniami i gęsiną jako głównym daniem na świątecznym stole. Dla czytelników, którzy wezmą udział w naszym konkursie, mamy 50 gęsich tuszek, każda warta jest 150 zł. Wystarczy ciekawie odpowiedzieć na pytanie.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol województwa kujawsko-pomorskiego, jest wiele. Najważniejszy jest taki, że nasz region słynie z najlepszego pod względem smaku i właściwości odżywczych gatunku w Polsce – gęsi białej kołudzkiej. Latami ulepszano jej genotyp i rasę w Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej w pow. inowrocławskim.
– Dziś do gęsiny nie trzeba już nikogo zachęcać – mówi marszałek Piotr Całbecki, który w 2009 r. wpadł na pomysł kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na Świętego Marcina”. – Wiadomo, że smakuje wyśmienicie, jest zdrowa i elegancko się prezentuje na talerzach i półmiskach. Wiadomo też, że najlepsza jest ta kujawsko-pomorska. Zależało nam też, by trochę inaczej spojrzeć na 11 listopada – to przecież nie tylko pompatyczny czas oficjalnych uroczystości i ceremonii. Dlatego zaproponowaliśmy, by celebrować ten dzień w rodzinnym gronie, oczywiście z gęsiną na stole.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS