A A+ A++

Pierogi z kruchego ciasta to pyszna przekąska, która doskonale sprawdza się na przyjęciach. Można je napełnić dowolnym, ulubionym farszem. Tym razem proponujemy serowy z dodatkiem papryczki chili.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 dag drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • kostka masła

Składniki na farsz:

  • 100 g sera żółtego
  • 100 g sera mozzarella
  • 1/2 papryczki chili
  • garść natki pietruszki

Wykonanie:
Drożdże mieszamy ze śmietaną. Siekamy masło z mąką i solą. Dodajemy śmietanę z drożdżami i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i odkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser ścieramy na tarce, papryczkę i pietruszkę siekamy. Mieszkamy składniki w miseczce.

Ciasto wałkujemy, wykrawamy większe kółka, napełniamy farszem (ok 1 łyżeczki na każde kółko) i lepimy pierogi. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienienia w 200 st. (ok. 15 minut). Pierogi przed pieczeniem warto posmarować mlekiem lub jajkiem oraz posypać sezamem, czarnuszką lub kminkiem.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWłoskie media mówią jednym głosem po niesamowitym finale Polaków
Następny artykułAI w szkole. “Jak polonistka coś wymyśli, to jest tragedia. Ciężko nie skorzystać z chatbota”