Złotoborowik wysmukły znany jest w Polsce zaledwie od kilkunastu lat, a już w niektórych regionach występuje w ogromnych ilościach. Jest bardzo smaczny, więc grzybiarze się cieszą. Ale niektórzy przyrodnicy obawiają się, że może zagrozić naszym rodzimym gatunkom.
Złotoborowik wysmukły to grzyb, który został przywleczony do Europy ze Stanów Zjednoczonych. Prawdopodobnie przywędrował z jakimiś sadzonkami albo glebą. Po raz pierwszy zauważono go na Litwie, potem pojawił się na Łotwie, skąd szybko rozprzestrzenił się w północnej Polsce, a dzisiaj spotykany jest już także w innych regionach. Znany jest wśród grzybiarzy pod różnymi nazwami, m.in. jako borowik amerykański.
Złotoborowik zachwyca grzybiarzy
Grzybiarze chwalą, że złotoborowik jest bardzo smaczny, świetnie nadaje się np. do marynowania czy też do suszenia. – Jeszcze niedawno mówiło się, że nie bywa robaczywy, bo jako obcy gatunek nie jest atakowany przez larwy naszych rodzimych muchówek – mówił “Wyborczej” Wiesław Kamiński, grzyboznawca z Krakowa, autor portalu Nagrzyby.pl. Jednak sam napotkał na zaczerwione okazy.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS