Dzisiaj danie zagadka, bo sama nie wiem jak powinnam to nazwać Wszystkie składniki dostępne, połączymy je tak, że powstanie coś nowego.
Porcja dla 2 osób:
● cukinia
● bakłażan
● 400g mielonej łopatki wieprzowej
● marchewka
● pietruszka
● szalotka
● ząbek czosnku
● 6 listków bazylii
● 4 listki szałwii
● 1 gałązka rozmarynu
● 300ml przecieru pomidorowego
● ser żółty do posypania
● sól i pieprz
● olej
Cukinię i bakłażana kroimy wzdłuż w cieniutkie paski. Powinno wyjść 18 plasterków wszystkiego. Rozkładamy plastry na talerzu i lekko solimy. Dzięki temu warzywa puszczą wodę i łatwiej zawiniemy mięso. Marchewkę, pietruszkę i szalotkę kroimy w drobna kostkę. Wrzucamy warzywa na patelnię z łyżka oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu przez 10 min., aż się ładnie zarumienią. Na sam koniec dodajemy posiekane zioła i przetarty ząbek czosnku.
Kiedy warzywa ostygną dodajemy je do mięsa. Doprawiamy farsz solą i pieprzem, wyrabiamy do dokładnego wymieszania się składników.
Plasterki delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Po długości rozkładamy farsz (podzielcie sobie od razu mięso na 18 części) i zawijamy w zgrabny rulon.
Rozgrzewamy patelnię i obsmażamy roladki z każdej strony (zaczynamy smażyć od łączenia), mięso się zetnie i utrzyma kształt nie martwicie się, jeżeli plastry będą się rozwijały, obsmażone mięso załatwi sprawę.
Zrumienione roladki odkładamy na talerz i wlewamy na patelnie przecier. Układamy roladki i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 30 min.
Przed samym podaniem posypujemy serem.
Smaczengo♥☺.
instagram.com/niebez_kozery22
Komentarze
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS