W lasach sporo jest jagód. Warto więc wykorzystać ten sezonowy przysmak i przygotować deser, który na pewno wszystkim będzie smakował.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
180 g cukru
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mikserem ubijamy białka ze szczyptą soli aż zrobi się sztywna piana. Dodajemy żółtka, cukier, i dalej ubijamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy łyżką. Wykładamy ciasto na blachę i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.
Kiedy cisto się upiecze i ostygnie, kroimy je robiąc dwa blaty.
Masa:
0,5 l śmietany 36 proc.
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/ 3 szklanki wody
0,5 l jagód
Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Dodajemy gęstniejącą żelatynę z wodą. Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy łyżką. Czekamy aż masa zacznie gęstnieć.
Spód ciasta ponczujemy esencją z herbaty. Wykładamy masę na spód ciasta.
Drugi blat smarujemy od spodu powidłem lub dżemem jagodowym.
Masę przykrywamy drugim blatem i posypujemy cukrem pudrem. Wkładamy do lodówki na ok. 1,5 godziny. Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS