A A+ A++

To szybkie ciasto można wykonać w mniej niż dwie godziny. Godzinę musi spędzić w piekarniku, a pozostały czas należy przeznaczyć na wykonanie tej słodkości. Czereśnie mogą być mrożone lub można je zamienić np. na wiśnie. 

REKLAMA

Składniki na ciasto:

– 5 żółtek
– 500 gram mąki
– 1 kostka masła
– ¾ szklanki cukru pudru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na pół i jedną połowę odkładamy do lodówki. Drugą część wykładamy do formy i nakłuwamy widelcem.

Składniki na czereśniowy farsz: 

– około 500 g wydrążonych czereśni
– cukier do smaku
– dwa kisiele żurawinowe 

Wykonanie farszu: 

Czereśnie wrzucamy na patelnię z odrobiną wody. Muszą zrobić się miękkie i maziste. Kisiele należy rozpuścić w pół szklanki wody. Dodać do czereśni na patelni, dokładnie wymieszać. Jeżeli farsz będzie zbyt kwaśny należy dosłodzić cukrem. Czereśnie wyłożyć na kruchy blat. 

Składniki na piankę: 

– 5 białek (pozostałych po cieście) 
– pół szklanki cukru
– szczypta soli
– cukier wanilinowy 

Wykonanie pianki: 

Białka umieścić w szklanej misie wraz z cukrem. Ubijać, aż zacznie gęstnieć. Dodać cukry. Ubijać do pozbycia się kryształków. Taką masę wyłożyć na górę czereśni. 

Na sam koniec należy ułożyć ciasto kruche z lodówki na szczyt przygotowywanego placka. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Smacznego! 

(orj)

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJuż dziś wieczorny przejazd rolkarzy przez stolicę. Będą utrudnienia
Następny artykułPogodomy se po ślonsku. Cud przebocynia, pojednania i przonia