1 godz. 56 minut temu
Sierpień to miesiąc, w którym warto sięgać po paprykę i przygotowywać z niej najróżniejsze dania, gdyż właśnie wtedy warzywo jest idealnie dojrzałe i pełne wyrazistego smaku. Jednym z pomysłów na pyszny obiad może być papryka faszerowana mięsem mielonym, a przygotowanie takiego posiłku będzie proste, gdy skorzystamy ze sprawdzonego przepisu. Oto on.
Papryka to warzywo, które na tle innych wyróżnia się bardzo dużą zawartością witaminy C i karotenoidów. Jest również doskonałym źródłem kwasu foliowego, witamin A, E i K, potasu, manganu, żelaza, magnezu, błonnika pokarmowego, flawonoidów i kwasów fenolowych. Ponadto papryka wykazuje właściwości tonizujące, przeciwzapalne i antyseptyczne.
Regularne spożywanie papryki pozytywnie wpływa na kondycję układu nerwowego, mięśni, kości, a dzięki znajdującej się w papryce kapsaicynie i związkom pokrewnym posiada ona właściwości bakteriobójcze.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS