Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie był ostatnio gospodarzem wojewódzkich eliminacji XXV edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie: Cukiernik.
Gorlicką szkołę reprezentowała uczennica klasy III b B – ANGELIKA KNAPIK, którą do turnieju przygotowała p. Lucyna Prorok.
Temat przewodni tegorocznej edycji turnieju brzmi: CUDA ŚWIATA.
Turniej składał się z dwóch części:
1. Teoretycznej – 30 pytań z zakresu wiedzy zawodowej, w formie testu.
2. Praktycznej, w której należało zrealizować następujące zadania: wykonanie i dekoracja tortu zgodnie z tematyką wiodącą, sporządzenie torcika degustacyjnego, przygotowanie ciastek bankietowych oraz wykonanie figurek z masy cukrowej.
Przy ocenie prac konkursowych przez jury liczyły się przede wszystkim: organizacja i higiena pracy (w tym kompletność stroju), wykonywanie wyrobów ciastkarskich i cukierniczych (spójność z tematem, staranność, technika wykonania, pomysłowość, kompozycja i dobór składników), wykonywanie elementów dekoracyjnych z marcepanu, karmelu i czekolady oraz sposoby dekorowania, a także ocena organoleptyczna i prezentacja wyrobów.
Patronat honorowy nad Turniejem sprawowali:
- Małopolski Kurator Oświaty
- Wojewoda Małopolski
- Marszałek Województwa Małopolskiego
- Prezydent Miasta Krakowa
Patronat medialny sprawowała TV Kraków oraz czasopismo branżowe: Przeg … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS