A A+ A++

Polacy sami zsyntetyzowali polimery, które były zbyt drogie, żeby swobodnie prowadzić na nich badania. Mają teraz całą bibliotekę związków, dzięki którym mogą wybierać nanorurki węglowe dla nanomedycyny i fotowoltaiki.

„Otrzymane polimery chętnie przytulą się do najmniejszych nanorurek” – tłumaczy PAP prof. Dawid Janas.

Jego zespół z Katedry Chemii Organicznej, Bioorganicznej i Biotechnologii Wydziału Chemicznego Politechniki Śląskiej zajmuje się wybieraniem do badań nanorurek o konkretnych właściwościach. Nie jest to proste, bo maleńkie grafenowe ruloniki zbudowane z węgla i puste w środku plączą się ze sobą, a w makroskali są po prostu garstką czarnego pyłu.

WSZYSCY: NAWET TYSIĄC DOLARÓW ZA GRAM

Naukowcy zastosowali polimery przewodzące i rozpuszczalniki organiczne, by w takim układzie prowadzić oczyszczanie mieszanin nanorurek węglowych.

Pełna treść artykułu: https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C97779%2Cnanorurkowe-spaghetti-w-sosie-polimerowym.html

Źródło informacji: Nauka w Polsce

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOpady deszczu nie ustają. Strażacy w akcji, Bystrzyca przekroczyła stan ostrzegawczy
Następny artykułРоссийские убийцы забрали жизни не менее 499 украинских детей – ОГП