1 godz. 49 minut temu
Sezon na kurki w pełni. W niektórych regionach Polski już rozpoczął się wysyp tych wyjątkowych pod względem smaku i wartości odżywczych grzybów. Gdzie konkretnie szukać kurek, dlaczego warto je zbierać i w jaki sposób przechowywać, by na długo zachowały świeżość?
Kurki – zwane też pieprznikami jadalnymi, zaczynają pojawiać się w polskich lasach już w czerwcu i można zbierać je aż do października. Ich wysyp przy sprzyjających warunkach pogodowych można natomiast zaobserwować w sierpniu oraz we wrześniu. Na forach internetowych już pojawiają się wpisy od internautów, którzy chwalą się obfitymi zbiorami kurek. Zanim jednak wyruszysz na grzybobranie, dowiedz się nieco więcej na temat pieprzników jadalnych – przede wszystkim musisz wiedzieć, jak je rozpoznać i odróżnić od niejadalnych okazów. Oto garść informacji, które pomogą ci nazbierać całą masę kurek i cieszyć się ich smakiem przez wiele miesięcy.
Pieprznik jadalny ma bardzo charakterystyczny wygląd – żółty owocnik, w odcieniu od bladego do rdzawożółtego. Kapelusze młodych kurek są wypukłe, a z wiekiem stają się coraz bardziej wklęsłe. U dojrzałych mają kształt lejkowaty, pofalowany. Zwężający się ku dołowi trzon kurki ma dokładnie taki sam kolor jak kapelusz i blaszki znajdujące się pod spodem. Pieprzniki jadalne mają łagodny, delikatnie pieprzny smak, a także lekko owocowy aromat.
Zobacz też: Jakie grzyby rosną w sierpniu? W lasach już roi się od najsmaczniejszych okazów
Kurki występują na terenie całej Polski – najczęściej w lasach liściastych oraz iglastych, rosną zazwyczaj w dużych skupiskach, czasami są schowane pod mchem lub stertą opadłych liści. Warto wypatrywać ich pod świerkami, sosnami, bukami, grabami i dębami.
Niejadalnym odpowiednikiem kurek jest lisówka pomarańczowa. Grzyb ten nie jest trujący, jednak zjedzony w dużych ilościach może wywołać szereg dolegliwości trawiennych. Oba są do siebie podobne – mają identyczny kolor i blaszki pod spodem kapelusza. Można je odróżnić, uważniej się im przyglądając. Blaszki u lisówki są gęstsze, a nóżka grzyba cieńsza i zwykle odrobinę ciemniejsza.
Czytaj także: Te gatunki grzybów już rosną w polskich lasach. Podano dokładne lokalizacje
Do zalet kurek poza wyjątkowym, wyrazistym smakiem zalicza się również wiele prozdrowotnych właściwości.
- Są doskonałym źródłem beta-karotenu – lepszym niż marchewka czy pomidor
- Działają antybakteryjne – przeciwko bakteriom wywołującym zatrucia pokarmowe oraz gronkowca złocistego
- Są źródłem witamin – B1, C, PP, E oraz składników … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS